• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Комичния балет „Зле опазеното момиче“ гледаме онлайн на 3 май
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  2018_zle-opazenoto-momiche-20181130_8303

  Това е поредната инициатива от поредицата „За младия зрител“, която реализира по време на извънредното положение Театрално-музикалният продуцентски център във Варна

  „Зле опазеното момиче“ е поредният спектакъл, който Театрално-музикалният продуцентски център във Варна предоставя за гледане онлайн по време на пандемията. Комичният балет може да се види на 3 май от 16 часа в YouTube канала на ТМПЦ-Варна, както и във фейсбук профила на Държавна опера Варна и във фейсбук събитието “Споделени представления”.

  Това е поредната инициатива от поредицата “За младия зрител” на ТМПЦ-Варна.

  „Зле опазеното момиче“, комичният балет, който разказва почти целия си сюжет в заглавието, има свое значимо място в историята. Представен за пръв път само няколко дни преди избухването на Френската революция през 1789 г. в Бордо, той променя света на балета, почти както Френската революция европейския континент. Това е всъщност първият балет, чийто сюжет е вдъхновен от реални съвременни личности, а не от кралски особи, Древна Гърция или Древен Рим, както е било дотогава. Той разказва за младите Лиза и Колен, на чиято любов всячески пречи Марцелина, майката на младото момиче, сгодено вече за богатия Никез.

  Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно се намесват и други автори, но най-значим е приносът на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на „Зле опазеното момиче” получава широко разпространение в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский правят по нея свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи създават нови редакции.

  Постановката, която Варненската опера предлага online, e от 2018 година, по оригиналната хореография на Александър Горский. В главните роли на Лиза и Колен танцуват Елена Свинко от Русия, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна и Марчело Пелицони от Италия, Павел Кирчев се преобразява в Марцелина, Франческо Бруни от Италия в Никез, а асистент-режисьорът Иван Карнаухов от Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, е Мишо, бащата на Никез.

  Тези забележителни артисти, заедно с балетната трупа на Варненската опера, придават нов живот на очарователната комбинация от класическа хореография и фолклорни танци, пасторал и бурлеска – качествата, с които – оказва се – може да устои на времето дори едно „Зле опазено(то) момиче“ от XVIII век.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg