• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Екип с българско участие е сред победителите в първия хакатон #EUvsVirus
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Хакатон
  Снимка: Официален ФБ профил

  Екип с българско участие е сред победителите в #EUvsVirus в една от 6-те категории.Борис Михов участва в екипа България-Германия-Малта-Швеция-Швейцария, спечелили в категорията „Социално и политическо сближаване”.

  117 иновативни предложения за борба с кризата са били  избрани в първия европейски хакатон #EUvsVirus”, проведен под патронажa на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Това съобщават от представителството на Европейската комисия в България.

  “Поздравления за участниците в първия паневропейски хакатон #EUvsVirus, който се проведе под мой патронаж. Гордея се, че сред победителите в една от 6-те категории е и България. Борис Михов участва в екипа България-Германия-Малта-Швеция-Швейцария, спечелили в категорията „Социално и политическо сближаване“, съобщава Мария Габриел.

  В хакатона са взели участие 21 000 програмисти, инженери и новатори от цял свят.Благодарение на креативността и таланта им са събрани 2160 предложения за справяне на кризата, предизвикана от COVID-19. Решенията са събрани в рамките на 48 часа, а броят им е поставил своеобразен рекорд. Ентусиазмът, енергията и смелостта на участниците да се включат в предизвикателството са допринесли за представяне на решения, с които да  се помогне на обществото.

  Хакантонът, който е най-големия в Европа е организиран за по-малко от две седмици. “Благодаря за помощта на 3 000 отдадени доброволци. Благодаря на организаторите, менторите и журито. Благодарности искам да изкажа и на 1 200 партньори, които ни подкрепиха в това начинание – университетите, предприятията, публичните власти и медиите.”, казва Мария Габриел.

  Победителите са в различни категории- в сферата на социалното и политическо сближаване, на здравеопазването, на дистанционното обучение и работа, цифровите финанси и отворена категория.

  Всички екипи са демонстрирали солидарност, креативност и решителност. На участниците ще се предостави възможност да се присъединят към платформата на Европейския иновационен съвет, което ще помогне идеите им да бъдат реализирани. Между 22-25 май Европейският съвет по иновациите ще проведе „Match-a-Thon“ сесия под патронажа на Мария Габриел. Там най-добрите екипи ще имат възможност да представят идеите си пред 600 партньори и инвеститори.

  “Пожелавам си все така трите думи “солидарност, творчество, решителност”, под чието мото открих Хакатона, да дават сили на хилядите новатори в Европа.На добър час!”,  казва още  Мария Габриел.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg