• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Икономически и социални мерки за справяне с кризата готвят синдикати и бизнес
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

  Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството, увери лидерът на КНСБ Пламен Димитров

  Общ пакет от икономически и социални мерки подготвят бизнес и синдикати, като надеждата е той да е окончателно оформен още преди Гергьовден . “Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството. Смятам, че към тези над 6 млрд. лева, които държавата успя да мобилизира, ще са нужни поне още няколко милиарда, които да бъдат насочени към целеви сектори”,  заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на NOVA по повод икономическите мерки за справяне с кризата заради пандемията.

  „През последните две седмици се свърши доста работа. Смятам, че трябва да бъдат направени няколко секторни програми, които да се съберат заедно. Достъпът до обезщетение на хора, които получават такова за безработица, не е както трябва. Има норма, която казва, че ако вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в следващите 3 години. Според нас това не е коректно. Ако в последната година и половина си се осигурявал и имаш 12 работни месеца, то трябва да имаш право на този фонд“, казва Димитров. По негови думи премахването на тези ограничения би струвало на държавата около 30 млн. лева.

  Другата важна тема е минималното обезщетение за безработица, смята синдикалният лидер. Към този момент то е 9 лв. на ден. За КНСБ било много важно тези хора да получат 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Това би било по около 17 лв. дневно при осигуряване на минималната работна заплата в страната.

  “Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е временно и извънредно. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което трябва да бъде по-дълго. Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се се върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви”, допълни Димитров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg