• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мария Габриел и кметът на Милано ще насърчават предприемачеството сред жените
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  мария габриел

  Целта на инициативата е да подтикне дамите да са по-активни в придобиването на цифрови умения, обучението в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката

  Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, заедно с кмета на град Милано Джузепе Сала, постави начало на инициативата STEMintheCity, съобщи представителство на ЕК в България. Инициативата цели да насърчи придобиването на цифрови умения, обучението в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и предприемачеството сред жените. Тази година тя се провежда в онлайн формат, под надслов “Поколението STEM – подкрепяме бъдещето!”. За Мария Габриел общините имат водеща роля за трансформацията на цифровата икономика и общество.

  “Оценявам високо предложението на кмета на Милано да открием съвместно тази инициатива. Вярвам, че заедно – младите хора с местните и европейските институции – чрез образование и умения, ще се възползваме от възможностите, които предоставя цифровизацията за намиране на решения в полза на обществото” заяви комисар Габриел.

  Комисар Габриел наблегна на необходимостта повече момичета и жени да се насочват към информационните и комуникационни технологии. “Дигиталните умения са ключови за успех в модерната икономика и общество. Понастоящем, над 90 процента от работните места изискват поне базови дигитални познания. Обучението по информационни и комуникационни технологии е инвестиция в бъдещето, която дава ясна перспектива за кариерно развитие. Днес в Европа едва 17 процента от заетите в сектора са жени. Това трябва да се промени. За да покажем лицата на успешните жени в този сектор, през септември ще обявим европейска награда за жени иноватори. Затова популяризирането на обучението в STEM специалности ще е акцент в новия план за действие за цифрово образование, който ще представя до седмици”, заяви тя в заключение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg