• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Възможно е детските градини да отворят до края на май
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  детска градина

  Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите, увери министърът на образованието Красимир Вълчев

  Детските градини е възможно да отворят още през май. Това съобщи в ефира на Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев и отбеляза, че се обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. До момента властта, и синдикатите от образованието, а и повечето родители са по-скоро притеснени от такава стъпка.

  „Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати”, заяви Вълчев.

  Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. Това увери образователният министър. По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита.

  „Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи”, каза министърът.

  Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

  На ученици под карантира ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай, някъде може да се отложи изпитът.

  Що се отнася до баловете министърът каза, че не се препоръчват. “Може би юни-юли-август, все ще имат време да се съберат”, каза Вълчев.

  Относно въпроса защо изпитите не бяха изтеглени за септември Красимир Вълчев поясни, че това се прави и заради децата, които кандидатстват в чужбина.

  По думите му 10-11% от децата не са участвали в дистанционното обучени. „Някой от тях поради липса на свързаност, но голяма част и поради липса на желание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задачи и пряко, и чрез мобилни телефони. 3-4% са участвали в синхронно обучение чрез виртуални класни стаи, което е близко до присъственото обучение в класната стая”, обясни Вълчев.

  „Имаме групи, които трудно мотивираме да учат. Полагат се максимум усилия”, каза министърът. И обясни, че в нормална ситуация им се взимат социалните помощи, ако детето не ходи на училище. В случая обаче няма как да се пишат отсъствия.

  „Ако ситуацията позволява, ще има единично присъствено време в училищата през лятото. Това не е лошо за детето да повтори годината”, каза министър Вълчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg