• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 230 000 граждани са върнати по КПП-тата за месец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  КПП

  3750 от лицата, които са декларирали, че отиват на работа, всъщност нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях са регистрирани като безработни

  От полунощ всички контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на областните градове бяха вдигнати.

  Повече от месец и половина пътуването до големите градове трябваше да е само с основателна причина и придружено със съответните документи. От полунощ бариерите са вдигнати със заповед на министъра на здравеопазването.

  От 21 март досега са върнати над 230 000 граждани, съобщиха от Пътна полиция на брифинг тази сутрин. Извършени са проверки на 62 940 декларации. 3750 от лицата, които са декларирали, че отиват на работа, всъщност нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях са регистрирани като безработни.

  Има 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим, като неспазване на забраната. Някои граждани са опитали да преминат без дори да спират на КПП-тата. Други, след като им е било разпоредено да се върнат, не са го направили. Всички от тях са установени и са образувани досъдебни производства.

  „За първия месец от 13 март до 13 април се отчете спад в трафика с около 60%, но през последните 20 дни отчитаме интензивен трафик на територията на цялата страна. През днешния ден, петък и в неделя очакваме интензивен трафик на територията на цялата страна по основните пътища. В тази връзка екипите на Пътна полиция в страната ще бъдат в готовност при образуване на тапи да се включат и да подпомагат движението“, каза комисар Звезделин Колев, началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”.

  Съставени са 21 215 актове за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски.

  Друг важен аспект от дейността на полицията по време на извънредното положение е контролът върху лицата, на които е наложена карантина. До момента това са 107 466 лица, а активните случаи са 19 867.

  „В периода отбелязваме спад на регистрираните престъпления от около 20-25% в това число кражби, грабежи, домови кражби, противозаконни отнемания на МПС, което го отчитаме и в резултат на засиления контрол както и на невъзможността извършителите да се предвижат лесно от едно населено място в друго“, посочи също комисарят.

  До момента 36 служители на министерството са с положителни проби, като 28 от тях вече са излекувани.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg