• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Удължават извънредното положение във Франция до 10 юли
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Paris

  Очаква се страната да започне поетапно излизане от карантината от 11 май

  Сенатът на Франция одобри на първо четене измененията в законопроекта за удължаване на извънредното положение в областта на здравеопазването до 10 юли, предава БГНЕС.

  Съгласно приетия по-рано закон, който влезе в сила на 24 март, този режим беше въведен за срок от 2 месеца. В края на миналата седмица министерският съвет разгледа законопроект за удължаване на режима до 24 юли.

  Депутатите гласуваха извънредното положение да бъде удължено до 10 юли, включително. Законопроектът предвижда проследяване на заразените с коронавирус и техните контакти. Според сенатор Филип Ба, в тази връзка са гласувани и шест гаранции за „спазване на личните права“. Сенаторите са одобрили и поправка, според която жени, станали жертва на домашно насилие, трябва да останат в самоизолация или карантина отделно от извършилия насилие съпруг.

  Текстът на законопроекта ще бъде разгледан днес от Националното събрание (долната палата) на Франция.

  Очаква се страната да започне поетапно излизане от карантината от 11 май.

  Преди седмица премиерът Едуар Филип представи план за излизане от режима на ограничения, наложени заради разпространението на новия вид коронавирус. Постепенно ще се отварят детските градини, училищата и магазините, а ресторантите и кафенетата ще продължат да бъдат затворени. Френските власти разчитат да вземат решение за тяхното отваряне в края на май.

  След 11 май носенето на маски в обществения транспорт ще бъде задължително.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg