• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Управител на верига магазини във Варна: Икономиката я чакат тежки времена,хората също
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Николай Петков

  Важно е държавата да не „стисне“ бизнеса, а да го насърчи в трудния момент, надявам се управниците ни да постъпят мъдро, заяви Николай Петков

  Николай Петков е на 38 години, роден в Ловеч, но от 20 години живее във Варна. Има магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ от Икономическия университет във Варна. От 2014-а година е управител на голяма верига магазини. В момента ръководи 40 обекта с около 250 служители.

  Г-н Петков, как се отрази извънредното положение върху организацията на работа ви?

  Не е сред най-приятните изживявания, но обстоятелствата са такива.За много кратко време трябваше да реорганизираме начина си на работа, за да можем да се справим с шоковото търсене в първите няколко дни от обявяването му. В същото време приоритетно осигурявахме всички необходими предпазни средства, за да защитим и успокоим персонала си и нашите клиенти. А точно в сегмента на предпазните средства  към настоящия момент имаше вакуум-предлагане, което не можеше да задоволи огромното търсене. Заводите буквално на търг предлагаха дезинфектанти. Произвеждаха не за този, които иска да купи, а за този, който може да плати повече в настоящия момент. Но истерията беше напълно излишна,защото българските производители се справиха и успяха да осигурят всичко необходимо за да обезпечат търсенето и то само в рамките на няколко дни. Да, някои от тях работиха на 150-200 % от производствените си мощности, но се справиха…

  Вие бяхте от първите, които подкрепиха предлагането на продукция от местни производители, каква е ситуацията към настоящия момент?

  Всъщност ние работим по това от по-ранен етап. Още преди навлизането на COVID 19 в България, започнахме разговори с платформа, обединяваща продукцията на родни фермери и искахме да предлагаме тяхната стока в обектите си. Това беше продължение на патриотичната ни философия при определянето на нашето портфолио от продукти. Идеята беше както да дадем възможност на родни и в частност на регионални производители да получат по-широк достъп до пазара, така и да дадем възможност на варненския потребител да се наслади на позабравения през последните години роден вкус.

  300магазин2

  Поради това и толкова бързо подкрепихме въпросното постановление 70 от 14/04.20г.  Ще може да  намерите повече такива продукти както в обектите ни, така и в онлайн магазина ни www.trista.bg. Редно беше държавата, а и бизнесът да се застъпи за родния производител, защото той е неконкурентноспособен и е смазван от условията на големите търговски вериги. Това постановление дава равен шанс за достъп до пазара заедно с големите мултинационални компании, идващи с големите си маркетингови бюджети. Така потребителят ще има възможност сам да решава какво да избере.

  Има ли засилено търсене на определени продукти? Наблюдава ли се промяна във вкусовете и предпочитанията ?

  В първите дни  след въвеждане на извънредно положение в страната се наблюдаваше завишено търсене на варива, консерви, брашно.Хората бяха изплашени, не знаеха какво да очакват и се запасяваха. В социалните мрежи вървяха клипове на празни магазини в Западна Европа и това допълнително нагнети ситуацията. За щастие както ние, така и нашите партньори, бързо успяхме да реагираме и да предотвратим подобен сценарий и при нас. Както ни казаха от един от заводите производители на брашно „Нямахме представа, че в България толкова хора могат да месят“ .

  Към настоящия момент нещата се нормализират, няма генерална промяна в потреблението, като изключим завишеното търсене на препарати и дезинфектанти. Току-виж се оказало, че подобряването на хигиенните навици е най-доброто, което можем да вземем от тази пандемия.

  Какви мерки предприехте в магазините за ограничаване разпространението на COVID-19 ?

  Спазваме всички необходими мерки, които бяха наложени от Националния оперативен щаб, както и всички допълнителни, които проверяващите органи предписваха. За много кратък период имахме над 50 проверки във всички обекти от РЗИ, Агенцията по храните, Община Варна. Целта им беше да се уверят, че са взети всички мерки, за да не допуснем заразяване на територията на нашите обекти и за щастие, с общи усилия, се справихме. Всички служители работят с предпазни средства, плотовете и контактните повърхности се дезинфекцират на всеки 2 часа с дезинфектант сертифициран срещу COVID-19.

  300магазин

  Намалихме работното време , за да имат време и възможност служителите ни хубаво да почистят и дезинфекцират работните си места, в по-големите ни обекти имахме хора, които регулираха влизането и разстоянието между клиентите. Всъщност това беше най-трудната част от всичко, защото имаше клиенти , които не искаха да се съобразяват, влизаха в конфликт с персонала и с други клиенти.В крайна сметка тук говорим за промяна на навици изграждани с години, на никой не му е лесно да ги възприеме.

  Наложи ли се преструктуриране на персонала, имаше ли съкращения ?

  Да, наложи се преструктуриране. Управителите станахме доставчици, ревизорите – охранители, част от колегите от офиса се наложи да помагат в магазините за спазване на реда и подобряване на скоростта на обслужване. Но това беше само в рамките на първата седмица след обявяване на извънредното положение. Започнахме подготовка и за отварянето на онлайн магазин, който вече работи. В създаването му също ангажирахме служители, за които това не беше обичайното им задължение, но се справиха отлично.  Постепенно  успяхме да възстановим обичайните си функции, като в магазините успяхме да съхраним продавач-консултантите си. Впрочем, именно те бяха големите герои в тази необичайна ситуация, защото не трепнаха и въпреки директния риск на който бяха подложени, смело изпълняваха служебните си задължения. Преценихме, че е разумно да пуснем в отпуски всички по-възрастни наши служители, тъй като те са най-рисковата група, но дори и от тях имаше такива, които отказаха и искаха да останат на работните си места. Това са моменти, в които разбираме какви добри екипи сме успели да изградим.

  Имате заведения, как се справяте с предизвикателствата във връзка с COVID-19 ?

  Ситуацията със заведенията е ясна, затворихме ресторанта на 13.03. Част от служителите пренасочихме в магазините, част от тях останаха да работят за доставките, тъй като имаме собствен разнос и поради това кухнята продължи да функционира.

  Миналата година отворихме еко-комплекс „Извори“, за който имахме резервации за сватби, абитуриентски и фирмени тържества, тийм билдинги. Разбира се, наложи се да затворим и него и да отменим всички мероприятия. Това е другото измерение на пандемията – тя води не само до финансова но и до емоционална криза. Много хора се наложи да не празнуват лични празници, да ограничат вижданията си с роднини и приятели, да изпаднат в социална изолация. За щастие от 07.05. и „Ред Хот“ и еко-комплекс „Извори“ възстановяват работата си при гарантирани мерки за сигурност и имаме възможността отново да посрещаме клиентите си.

  Бихте ли коментирали новите изисквания във връзка с отпадане на някои рестрикции? Какви промени планирате ?

  Честно казано избягвам да коментирам мерките за сигурност. Не съм експерт, не разбирам от вируси, зарази и болести. Затова имаме лекари, затова има специалисти и органи,на които това им е работата.След като те казват, че това трябва да се случи – значи трябва. В България имаме тази особеност да разбираме от всичко, да коментираме всичко и да изказваме мнение за всичко, като в повечето случаи нямаме необходимата информация, но въпреки това го правим. Така че, за мерките и рестрикциите – питайте лекарите. Ние ще направим такива промени в заведенията и магазините си, каквито изискват заповедите на министъра на здравеопазването.

  Икономиката я чакат тежки времена, хората също. Въпреки това, ако успеем бързо да се отърсим, аз не мисля, че в България ще има толкова тежка рецесия, колкото повечето икономисти предвиждат в световен мащаб, просто защото от ниско се пада по-безболезнено (смее се…). Свикнал съм във всяка трудност да виждам възможности и затова твърдя ,че ако държавата действа адекватно, това може да е шанс за икономиката ни и родното производство да се разгърне и да стъпи на пазари, на които досега не е стъпвала и в сектори, в които досега не сме участвали. Всяка една криза преразпределя както доходи, така и пазари, затова е важно държавата да не „стисне“ бизнеса, а да го насърчи в такъв момент. Надявам се да постъпят мъдро!

  300магазини

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg