• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Във Варна няма проблем с отпуските на учителите в детските градини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  деца, детска градина

  По трудна е ситуацията с непедагогическия персонал, но сме създали организация при която хората да продължат да работят, увери директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” Лилия Христова

  Във Варна няма проблем с платените отпуски на учителите в детските градини, увери директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” Лилия Христова в интервю за кореспондента на БНР Даниела Стойнова.

  В някои от големите градове алармираха, че педагогическият персонал е изчерпал правото си на платен отпуск, но в морската столица ситуацията е различна.

  “По колективен трудов договор всички членове на администрациите и на персонала в детските градини във Варна имаха първо по пет дни служебен отпуск. След което преминахме на схема 3-2 или 4-1, т.е. 3 или 4 дни отпуск, 2 или 1 ден работен в зависимост от това каква е комуникацията на съответните учители с родителите. Учителите на 5 и 6-годишните работят в дистанционна връзка с родителите, а на един по-късен етап, около 20 април се включиха и учителите на първите групи. Така че всички учители в момента работят по тази схема в зависимост от това директорите каква организация са направили за дистанционното общуване на учителите. По наша сметка на учителите им остава някъде около месец платени отпуски. Никой не може да каже в момента кога се очаква отварянето на детските градини, но при всички положения учителският персонал е обезпечен с платен отпуск за разлика от много други работещи в други сфери”, подчерта Лилия Христова.

  Относно директорите на детските градини, тя увери, че също разполагат с достатъчно платен отпуск, като при някои достига дори до 180 дни. “Сега е моментът да се чистят събрани отпуски, които са останали неизползвани в предишни години”, отбеляза Лилия Христова.

  Директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” призна, че най-голямата трудност в момента е да се обезпечи дейността на непедагогическия персонал, който не разполага с толкова платен отпуск, а е разходвал голяма част от него в началото на извънредното положение. “Направили сме всичко възможно и този персонал да работи – да хигиенизира и да оправят базите на детските градини във времето, в което те не са отворени – перат, чистят, боядисват, подменят пердета – има много дейност за вършене, която при наличието на децата в градините много трудно може да се случи като се разчита единствено на събота и неделя. На този етап непедагогическия персонал също по някакъв начин е запазен. Много малка част от тях са излезли в неплатен отпуск, има в някои градини, но някъде те самите са го пожелали, може би поради страх от заразата”, поясни Лилия Христова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg