• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Европейски учени: Мигрантите са в критична ситуация заради COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка;БАН
  Снимка;БАН


  Европейската федерация на академиите на науките и на хуманитарните науки – ALLEA и Федерацията на европейските медицински академии – FEAM предупреждават властите на европейско и национално ниво да действат незабавно, за да запазят здравето на мигрантите, съобщават от Българска академия на науките.

  Липсата на медицински услуги и пренаселването в бежанските лагери започват да се формират като основен проблем в цяла Европа, алармират още учените. Сега, по време на коронавирусната пандемия, тази ситуация се оказва още по-критична.

  В изявлението, озаглавено “Миграция и здраве”, се привеждат доказателства за това, че предаването на заразни болести от мигранти не е определяно като съществен проблем. Но същевременно доказателствата показват също, че мигрантите са една от най-рисковите групи, изложени на висок риск от заразяване, включително и от COVID-19.

  По време на тази ужасна криза въпросът за здравето на мигрантите е почти напълно забравен в Европа“, казва проф. Лучано Сасо, зам.-ректор по европейските университетски мрежи на Римския университет „Ла Сапиенца“.

  „Принудително разселените мигранти все още се борят да достигнат до Европа, излагайки се на опасност от заразяване с COVID-19. Настъпващата икономическа криза също заплашва да намали допълнително ресурсите, отпуснати от ЕС за справяне с проблемите на здравето на мигрантите.”

  Академиите препоръчват по-широк и лесен достъп до здравни услуги за принудителните мигранти и поне основни и спешни здравни грижи за тези, които са нелегални или без документи. Ранният достъп до здравеопазване може също така да доведе до икономии на разходи за приемащите страни.

  Препоръките в доклада, въпреки че са изготвени преди началото на епидемията от COVID-19, придобиха ново значение, тъй като няколко страни като Германия, Великобритания, САЩ и Австралия включват бежанци с чуждестранна квалификация за справяне с недостига в здравната си работна сила.

  Документът заключава, че надеждните, валидирани и съпоставими данни в държавите и регионите са ключовият елемент, който ще формира политиките и ще се изправи срещу митовете около миграцията и здравето. Академиите предлагат своята подкрепа за водене на диалог и своята научната си работа за ръководене на политиките в тази сложна област.

  Това изявление е публикувано в момент, когато разработването на политики, основани на доказателства, е особено важно. Тези препоръки, ако бъдат трансформирани в политики, ще подобрят защитата на здравето на мигрантите и на общественото здравеопазване като цяло.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg