• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Допълнителни практически занятия искат студентите по изкуства
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  art

  Да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър, както и държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година, са също част от исканията, представени от НПСС

  Притеснението си относно завършването на учебната година във висшите училища по изкуства, заради мерките на извънредното положение, изразиха от Националното представителство на студентските съвети. Позиция на общото събрание на организацията бе изпратена до Министъра на образованието и ректорите на висшите училища по изкуства. Тя е изготвена съвместно от Студентските съвети на Национална музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров”, Национална художествена академия, Театрален колеж „Любен Гройс”, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Югозападен университет „Неофит Рилски” и приета на Общо събрание на Национално представителство на студентските съвети на 09 Май 2020 година.

  Ето какво позицията:

  С въвеждането на извънредното положение всички сектори, включително и образователният, бяха поставени в ситуация, в която следваше да потърсят решение за осъществяване на съответните дейности в дигитална среда и отдалечен достъп.

  Поставени пред това изпитание, висшите училища реагираха изключително гъвкаво и въведоха възможност за продължаване на образователния процес чрез различни платформи, което ние оценяваме високо. В рамките на тези процеси не бяха отчетени обаче обективно възможностите и на специализираните подходи за обучение, които касаят творческите процеси във висшите училища по изкуства.

  С оглед на гореизложеното изразяваме позицията си, че провеждането на обучителен процес с отдалечен достъп в онлайн среда е съотносим по отношение на теоретичните дисциплини, но и до голяма степен неудовлетворяващ по отношение на практическите и творчески занятия. В хода на обучението с дигитален онлайн характер не е възможно провеждането на обективно и пълноценно предаване и усвояване на знания и умения за осъществяване на художествено-творческата дейност.

  В тази връзка студентите в съответните висши училища по изкуства срещат изключително големи затруднения при усвояване на необходимите практично-приложни умения, което води до опасността обучението в рамките на този семестър да бъде недостатъчно ефективно и съотносимо на качеството, което следва висшите училища да предлагат.

  Ето защо, като заинтересована страна в образователния процес и в качеството си на представители на студентите, ние от Националното представителство на студентските съвети в Република България изразяваме загрижеността си от случващото се и с оглед на обстоятелствата предлагаме да бъдат взети под внимание следните препоръки:

  1. Ръководствата на съответните университети да осъществяват активен диалог със Студентските съвети по отношение на качеството на обучение в неприсъствена онлайн среда.

  2. Ръководството на висшите училища да проведат среща със Студентски съвет по всички въпроси, касаещи провеждането на лекции, упражнения, изпити и съответните им дати.

  3. Ръководството на висшите училища с участието на Студентските съвети да анализират проведените практически занятия и при необходимост да бъдат организирани допълнителни часове за практичните занятия в реална среда при спазване на съответните мерки за безопасност, в периода на удължаване на семестъра, или като допълнителни часове през следващия семестър.

  4. Пълноценно осъществяване на пропуснатите практически занятия, където това е възможно, при Факултетните и катедрени съвети да обявят своевременно решението си за удължаване на летен семестър, както и за провеждането на годишни изпити и конферанси за учебната 2019/2020 година, като периодът на удължаване да не е по-малък от 30 дни.

  5. Студентите да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър на учебната 2019/2020 година.

  6. Държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични мерки или провеждане онлайн – според спецификата на предмета.

  – Държавните изпити по сценични изкуства да бъдат излъчвани онлайн в определена от ВУ платформа, както и по социалните канали на ВУ.

  – Дипломните защити в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат проведени при закрити врати, като проектите да бъдат изложени в онлайн галерия.

  Визирайки гореизложеното, ние членовете на Общото събрание, отстоявайки мисията за качествено образование, изразяваме подкрепата си към нашите колеги от студентските общности на висшите училища по изкуства. Вярваме, че заинтересованите институции и ръководствата на висшите училища ще се вслушат в нашата позиция, защото тя е изградена на база анализи на работна група от представители на студентите и докторантите от висшите училища по изкуства.

  Отнасяйки се с изключителна отговорност към полагащите се усилия за провеждане на обучителен процес в епидемиологична среда, ние вярваме, че предложените от нас препоръки ще намерят място сред решенията на академичните ръководства на висшите училища по изкуства, за да може учебната 2019/2020г. да бъде адекватно приключена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg