• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС осигурява 117 млн. евро за отриване на лечение на COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  европейски парламент

  Средствата ще бъдат насочени към научноизследователски проекти


  Европейската комисия съобщи, че още 117 млн. евро ще бъдат осигурени за откриване на лечение на COVID-19. Средствата ще бъдат насочени към осем научноизследователски проекта, предава БТА>

  Комисията отпуска по програмата за научни изследвания “Хоризонт 2020” 72 млн. евро, а още 45 млн. евро ще предоставят производители на лекарства. Еврокомисарят Мария Габриел, цитирана в съобщението, заявява, че за да се справим с пандемията и да се подготвим за евентуално ново разпространение на вируса, трябва да обединим познанията и ресурсите на публичния и частния сектор.

  На 4 май ЕК обеща общо финансиране от 1,4 млрд. евро за световния отговор на пандемията, като 1 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез “Хоризонт 2020” и ще бъдат насочени към разработването на ваксини, нови лечения и диагностични средства, за да бъде предотвратено разпространението на заболяването. От януари комисията насочи общо 325 млн. евро по “Хоризонт 2020”.

  Част от това финансиране са 48,2 млн. евро, предоставени на 18 научноизследователски проекта. В проектите участват общо 94 организации – университети, научноизследователски и обществени организации, фирми, се отбелязва в съобщението.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg