• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  По-ниското ДДС за заведенията може да влезе в сила още от 1 юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  masa

  Преговорите продължават

  По-ниското ДДС за заведенията и ресторантите може да влезе в сила още от 1 юни, научи NOVA. Очакваше се окончателно решение по темата да бъде взето в сряда, но засега преговорите продължават.

  По-нискaта данъчна ставка няма да доведе до по-ниски цени в менюто на заведенията, защото идеята е свободните пари да помогнат на бранша да оцелее, без да покачва цените. Собствениците приеха радушно идеята мярката да влезе в сила още от това лято, тъй като според тях това ще предотврати фалита на голяма част от ресторантите и заведенията, които и в този момент не могат да отворят врати. Ще бъде избегнато и съкращаване на персонал.

  Сметките на бранша показаха, че по-ниският данък добавена стойност от 9 %, вместо 20, няма да е в полза на крайния клиент.

  “Достатъчно е да не се вдигат цените, има 4 по-сериозни вдигания на цените в нашия бранш. Тази мярка най-вероятно ще ни позволи да замразим тези цени и да инвестираме в персонала си, за да го спрем да пътува за чужбина”, заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциация на заведенията в България.

  A за да оцелеят заведенията, новото ДДС трябва да се въведе още сега, твърди председателят на НФСБ Валери Симоенов.

  “Повече от очевидно е, че най-тежкия удар коронавирусът нанесе точно върху този бранш. И е естествено на тези хора да им дадем възможност да компенсират частично загубите, които са претърпели, а не да им го дадем от 1 януари 2021 г., когато тях няма да ги има вече”, смята той.

  “Много е важно да видим кога ще влезе ДДС, защото фалитите и съкращенията са в момента. Голяма част от бранша все още не е отворил, а голяма част от нашите колеги вече фалираха”, добави Алибегов. А в замяна от бранша обещаха изсветляване на бизнеса и не по-малко приходи в хазната.

  Засега мярката не се обсъжда за други браншове. Коалиционният партньор Валери Симеонов подходи с разбиране и към мнението на финансовия министър, който не одобрява свалянето на ДДС за заведенията.

  “Аз много уважавам Горанов и смятам, че той е един истински патриот, защото милее за бюджета на държавата. Поведението му е абсолютно адекватно, даже и в тази криза”, смята той.

  Мярката ще обхване близо 95 % от заведенията – колкото са категоризирани по закона за туризма. А какъв ще е ефектът за бранша, зависи от това кога ще се въведе по-ниското ДДС. Точната дата обаче все още се обсъжда.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg