• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Икономически университет – Варна празнува 100-годишен юбилей (снимки и видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  IMG_5680

  На 14 май 2020 г. Икономически университет – Варна отбелязва 100 години от основаването си. Той е първото висше икономическо училище в България.

  Идеята за създаването му е плод на стопанския и културния подем, характерен за края на първото десетилетие на миналия век, но и на нарасналата необходимост от стопанско образование.В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от основните търговски центрове на България.

  През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухналата война забавя осъществяването на тази идея.

  3. 1921_Първи-Академичен съвет
  1921 г. Първи-Академичен съвет

   

  На 14 май 1920 г. след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара се поставя началото на българското висше икономическо образование.

  Висшето търговско училище, известно на своите съвременници още като Търговската академия, възниква и просъществува в сградата, която и днес е основна за университета – оригинален образец на българската градска архитектура, обявена за паметник на културата.

  академична книга
  Първата главна книга на Университета

  В него преподават и творят наука едни от видните представители на българското икономическо знание в междувоенния период. Училището служи за модел на други образователни структури от онова динамично време, то следва чужд, европейски опит, но извървява и своя собствен път към академичната автономия.

  Университет

  Търговската академия създава свой почерк и традиции в зората на висшето икономическо образование в България. Първият ректор на Висшето търговско училище е радетелят за неговото създаване проф. Цани Калянджиев.

  Първи ректор - проф. Цани Калянджиев
  Първи ректор – проф. Цани Калянджиев

  При откриването на първата учебна година на Висшето търговско училище цар Борис III присъства лично и отбелязва:

  „Отговаряйки на любезната покана на Търговско-индустриалната камара, аз дойдох с радост във вашия хубав и близък мен град, за да присъствам при откриването на един институт, предназначен да даде мощен тласък на нашия стопански и културен напредък.Преди всичко дължа да поздравя търговците, индустриалците и занаятчиите от района на варненската камара за високо похвалната инициатива да открия тук една висша търговска школа – „бъдеща алма матер“ за просветените труженици в нашето икономическо поприще. … Възпитаниците на тоя нов институт ще има да играят голяма роля не само в търговския и стопанския ни живот, но и въобще в развитието на целия ни напредък, защото културното развитие на един народ е в пряка зависимост от неговото икономическо процъфтяване… С тия чувства, аз пожелавам горещо на ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ да крепне и се развива като разпраща по всички кътове на родината просветени и съзнателни граждани, които да заработят с всички сили за благоденствието и напредъка на българския народ“

  (източник: в-к „Търговско-промишлена защита“. Орган на общите български търговско-индустриални интереси. Год. VIII, № 91 (541), 7 окт. 1921 г., с. 1.).

  ИУ-Варна-архив
  ИУ-Варна-архив

  За откриването на първата учебна година министърът на просветата Стоян Омарчевски изпраща телеграма със следния текст:

  „С наука и просвета, пръснали дълбоки корени във всички области на живота, ще можем да изградим трайното бъдеще на нацията. Усилията на Варненската търговско-индустриална камара всякога са бивали насочвани към изграждане на това бъдеще въз основа на здравите, добре проучени условия на търговско-промишленото ни напредване и икономическа независимост. Като ви приветствам с откриването на ПЪРВОТО ВИСШЕ ТЪРГОВСКО УЧИЛИЩЕ В СТРАНАТА, с което още повече се очертава плодоносната дейност на камарата, желая от сърце и душа това училище да напредва и да бъде гордост не само на варненци, но и на целия български народ, както по висотата на своята наука, така и по резултатите на нейното практическо приложение“.

  Студенти в Търговската академия с проф. Цани Калянджиев
  Студенти в Търговската академия с проф. Цани Калянджиев

   

  Днес Икономически университет – Варна може да се похвали с това, че е един от основните стълбове на икономическото образование и наука в страната, който се развива като предприемачески и социално отговорна институция. През едновековното си съществуване е подготвил над 155 000 специалисти, успешно реализирани в страната и чужбина, а в момента обучава над 8 000.

  Икономически университет-Варна

  Структуриран е в 5 факултета (вкл. Колеж по туризъм), предлагащи близо 80 образователни програми (бакалавърски, магистърски и докторски). В университета е създаден и функционира Научноизследователски институт с 6 центъра с изследователски и консултативни функции, през които се реализират голям брой проекти. ИУ-Варна си партнира с над 230 университета от 45 държави партньори, сред които и университети като Станфорд и Санта Клара (Калифорния).

  Grand opening_UEVARNA_18.09.2019-105

  Голяма част от студентите участват в практика или обучение в чужбина. С надежда се очаква финализиране на оценяващата процедура по инициативата „Европейски университети“ на Европейската комисия. В този кол университетът си партнира  със 7 европейски университета.

  Успехът в този проект ще означава влизане в шампионската лига на Европа.

  Grand opening_UEVARNA_19.09.2019-67

  Извънредната ситуация у нас наложи промени в календарната програма за отбелязването на вековния юбилей на ИУ – Варна „100 години – 100 събития“ и планираното тържествено събрание за празника се отложи за месец октомври, но университетът (сред първите в страната)  организира електронно базирано отдалечено обучение, онлайн кандидатстудентска кампания и посреща рождения си ден с няколко важни събития:

  – Юбилейна международна научна конференция „Икономическа наука, образование и реална икономика: развитие и взаимодействия в дигиталната епоха“ (11 – 12.05.2020 г.), която се проведе онлайн с над 300 участници от страната и чужбина.

  – Монографична книга на проф. д.и.н. Иван Русев – „Висшето търговско училище – Варна (1920 – 1945) и началото на висшето икономическо образование в България“.

  – Юбилеен сборник „100 години университетска библиотека“ при Икономически университет – Варна.

  В деня, когато преди 100 години Търговско-индустриалната камара във Варна взема решение за разкриване на първото в България Висше търговско училище, своя видео – поздрав към студентите, възпитаниците, преподавателите, партньорите и приятелите на Икономически университет – Варна отправят академичното ръководство и ректорът проф. д-р Евгени Станимиров.

  Специален поздрав за празника на ИУ-Варна отправи и бъдеща студентка. Божидара Мирянова е на 18 години. В момента е последна година в Първа езиковата гимназия, занимава се с хорово пеене от 9 години.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg