• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Илиан Илиев: Промени във футбола ни трябва да има, но първо трябва да си променим мисленето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Илиан Илиев

  Наставникът на Черно море Илиан Илиев сподели мнението си какво ще се промени във футбола след COVID-19, какво трябва да бъде променено в българския футбол и какви хора трябва да застанат начело на БФС в интервю за Evima Sport.

  Как мислите, че може да оцелеете по време на кризата, независимо дали сте президент на клуб, треньор, футболист или човек, близък до играта и част от футболен клуб. Дайте идеи как и с какво може да се занимаваме по време на карантината?
  – В България карантината не беше така строга, (не мога да си представя как бихме реагирали като народ, ако ни затвореха като сърби и македонци по 86 часа за Великден), така че не бяхме тотално затворени и можеше да се излиза. Имахме право на разходки в квартала, до стадиона от време на време, в магазините и когато още не беше забранено, и на плажа за разходка. Когато времето не беше добре, можехме да гледаме филми или тренировки в различни спортни сайтове.

  Какво трябва да се промени в родния ни футбол като цяло, за да запази той своята обществена и социална роля?
  – Промени във футбола ни трябва да има, първото нещо е, че трябва да си променим мисленето, трябва да си променят мисленето и хората, работещи във футбола, дали победата е нужна на всяка цена и с всички средства, вместо да се гради отбор и да се играе приятен за хората футбол. Омразата трябва да се спре, а да има повече толерантност между отборите. Възпитание на младите и формирането им първо като личности и след това като спортисти. Инвестиции в базите, в хората, които се занимават с футбол, не само футболисти, но и треньори, защото мисля, че трябва да имат възможност за по добра подготовка, а от там и да дават по добра основа на младите футболисти.

  Как трябва да се управлява родния ни футбол след кризата и какви хора трябва да застанат начело на него?
  – Аз отдавна съм привърженик на идеята, че футболните клубове сами трябва да си определят съдбата и бъдещето. Професионалната футболна лига, заедно с всички професионални клубове, трябва да вземат всички важни решения с гласуване и т.н. Дълга тема е, но примери в Европа има много. Футболният съюз да се занимава с аматьрски футбол и националните отбори. Но знаем, че при нас трудно се вземат такива кардинални решения. Във футбола трябва да влязат нови лица, Изпълкома направи много добре, като взе решение за края на първенството, дано всичко да е наред и да се изпълни плануваното. Второто важно решение на този Изпълком трябва да е насрочване на Конгрес и дотам. Всички други решения да се оставят на новото ръководство, което със сигурност трябва да прегледа структорите си, да се освободи от хора, които в годините са показали пристрастия и некомпетентност. Разбира се, да запази хората, които са с модерно мислене, каквито със сигурност ги има във футболния съюз.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg