• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Християна Тодорова сменя Мария Гигова във FIG?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  художествена гимнастика

  Световната купа по гимнастика от 15 до 17 май във Варна е отложена за догодина, съобщи президентът на родната федерация Красимир Дунев

  До 20-и май България трябва да подаде имената на своите кандидати, които ще се борят да влязат в управителните структури на Международната федерация по гимнастика, съобщи за БНР Красимир Дунев, президент на БФ по гимнастика.

  Конгресът на Международната федерация по гимнастика (FIG), който ще е изборен трябва да се проведе през октомври в турския курорт Анталия.

  Световната шампионка с ансамбъла от Измир Християна Тодорова е кандидат за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Носителката на бронзов медал от Игрите в Рио де Жанейро ще се опита да замести в този важен орган трикратната световна шампионка Мария Гигова.

  Президентът на федерацията по естетическа гимнастика и треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова ще е кандидат за ТК Масов спорт.

  Президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров отново ще се кандидатира за трети мандат за член на съвета към международната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева отново ще се бори за място в Техническия комитет в тази дисциплина.

  Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика и сега треньор Николина Христова отново ще се опита да влезе в ТК в това направление.

  Десислава Богушева, която е съдия по аеробика ще пробва да намери място в ТК по аеробика.

  От 13 май националните състезатели по гимнастика могат отново да се подготвят в националната база „Раковски“, но все още не са се възползвали от тази възможност, сподели олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта.

  „Смятаме в понеделник за започнем тренировки, но със съкратен състав. На първо време в залата ще се подготвят Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Олимпиадата и Йордан Александров, който шанс да спечели квота. Ще видим с тях как ще протичат тренировките и ако всичко е наред състава ще бъде увеличен“

  Красимир Дунев допълни, че световната купа, която трябваше да се проведе от 15 до 17 май във Варна е отложена за догодина.

  „Имахме заявени много състезатели, над 450 участника. Щеше да е невероятна, много силна купа. От международната федерация ни дадоха възможност да я отложим за края на годината, но тъй като всички останали купи са отложени и ни преценихме, че ще е по-добре тя да се проведе догодина. През 2021 няма да има нови световни купи, за да може тези, които не се проведоха сега да се прехвърлят за догодина. Ние сме предложили две дати, за две поредни седмици и чакаме решението на FIG.

  Според Дунев отлагането на Олимпийските игри в Токио с една година е било най-доброто решение, което Международния олимпийски комитет е взел.

  „Смятам, че това е възможност състезателите да се подготвят много по –добре за тази Олимпиада. Страхувам се, че календарът ще стане много натоварен. Пак ще имаме европейско, има и световно, което в тази ситуация може да отпадне. За тази година имаме европейски първенства за мъже и жени. Франция се отказа да организира това за жени в Париж и сега се търси нов домакин. Това за мъже ще е в Баку. Те не са се отказали, ще то проведат, но не се знае кога. Може би ще поемат и това за жени“, завърши Дунев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg