• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Родители искат още платен отпуск ако детските градини не отворят до седмица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  детска градина

  Само половината от детските учителки са склонни да се върнат на работа, сочи проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

  91 на сто от родителите искат да бъде въведен допълнителен платен отпуск, ако забавачките не отворят до седмица, съобщава “Стандарт”. В същото време само половината от детските учителки са склонни да се върнат на работа. Това сочи проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Той пусна допитване към учители и родители за техните нагласи как децата да се върнат в забавачките. Основният отговор от родители и учители е свързан с това, че градините и яслите трябва да започнат работа на първи юни, като се спазват необходимите мерки.

  55% от запитаните родители към настоящия момент изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда.

  По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим, като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят, като оказват методическа подготовка, без да работят с деца. Това обаче по никакъв начин не помага на родителите, които са изразходвали целите си отпуски.

  69% от анкетираните учители са посочили, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск. Синдикатът призова да не се допускат уволнения на детските учители, които са единствените потърпевши от ситуацията.

  Съгласно проучването на „Подкрепа“, едва 57 на сто от учителите и директорите желаят да участват в организацията на матурите и изпитите след седми клас въпреки бонуса от 80 лева. 43 на сто отговарят, че нямат желание или са в рискова група. Само в 119 СУ учителите, които категорично отказват да бъдат квестори, са 15. Част от класните ръководители на абитуриентите също се притесняват от евентуалното организиране на училищно изплащане и няма да отидат от страх да не се заразят. Същото мнение са изразили и част от учениците от 12 клас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg