• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 27% от варненци са живели в лишения през 2019-а
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Civi
  Снимка: Civi

  Над 1/4 са имали трудности да заплатят отоплението на жилищата си

  През 2019 г. линията на бедност в област Варна e 441.17 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 413.04 лв. за страната. При този размер на линията под прага на бедност за област Варна са били 21.1% от населението на областта, при 22.6% от населението на страната, съобщава от Териториално статистическо бюро – Североизток.

  Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с 5.4 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете, съответно 23.7 и 18.3%. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 15.3%, а относителният дял на бедното население намалява с 2.2 процентни пункта.
  Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2019 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 21.1 до 29.6%, или с 8.5 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 47.0%, или с 25.9 процентни пункта.

  В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (50.7%), възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (39.5%), както и ограничения при отоплението на жилището си (25.8%). Успоредно с това 0.9% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 0.4% – цветен телевизор, 5.9% – автоматична пералня. 26.9% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 35.7% от лицата не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

  През 2019 г. 26.7% от населението в област Варна живее с материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg