• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Одобрена е актуализираната национална научна програма „Петър Берон и НИЕ“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  изследовател

  Министерският съвет одобри актуализираната Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа” (ННП Петър Берон и НИЕ), приета през 2018 г. Тя се изпълнява на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“, а се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

  Срокът на изпълнение е 7 години, като бюджетът на програмата бе 1 300 000 лв. за първата година, и може да нарасне до 1 900 000 лв. за всяка следваща година. През 2019 г. бяха финансирани 7 от 13 подадени проектни предложения на обща стойност 420 000 лв. с двугодишен период на изпълнение.

  С актуализацията се предлага освен стандартните грантове по европейската процедура Мария-Склодовска Кюри – Индивидуално финансиране – Стандартен грант да бъдат включени като допустими по програмата и реинтеграционните – Мария-Склодовска Кюри – Индивидуално финансиране – Реинтеграционен грант, оценени с не по-малко от 80% от максималния точков актив по съответната процедура.

  Предлага се също така всички проектни предложения по грантовете, получили по европейската процедура повече от 80 т., да се финансират директно – без да се класират заедно с подадените на национално ниво.

  С приемането на предложените промени се приоритизират проектните предложения оценени високо, но нефинансирани поради недостиг на средства в европейската процедура.

  Целта на ННП „Петър Берон и НИЕ” е да ускори реинтеграцията и кариерното развитие на учени в български висши училища и научни организации, като по този начин емиграция на научен потенциал се замени с взаимноизгодна научна мобилност.

  Очаква се по този начин да се повиши броя на утвърдените и водещи учени, които не само създават и развиват съвременни научни изследвания, но и въвеждат най-новите научни идеи и постижения в образователния процес във висшите училища.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg