• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Храмът на Кибела в Балчик ще бъде консервиран
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Kibela
  Снимка:Исторически музей-Балчик

  Храмът на Великата майка на боговете в Балчик се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в света

  След като Министерският съвет вече прие решение за безвъзмездно предоставяне на храма на Кибела в Балчик за управление от общината за срок от десет години, най-напред теренът на античната забележителност ще бъде укрепен, а културна ценност ще бъде консервирана.

  Това съобщи на БТА кметът на крайморския град Николай Ангелов като добави, че дейностите се очаква да започнат наесен, като преди това общината ще възложи изготвянето на проект.

  Според Ангелов е отпаднала първоначалната идея античната сграда да бъде преместена край морската гара заради опасение, че управлението на храма, който е публична държавна собственост, може да бъде възпрепятствано в частния имот. Община Балчик ще реставрира храма на Кибела във вида и на мястото, където бе открит, каза Николай Ангелов.

  Археолозите се натъкнаха на античната сграда преди повече от десетилетие при аварийни разкопки, след като бе започнало строителството на хотел. Храмът на Великата майка на боговете в Балчик се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в света.

  Духовният център е строен през 280-260 година преди Христа и е действал близо 700 години преди земна маса да го затрупа при земетресение в древния Дионисополис. Най-ценните находки от археологическия обект – храмовата статуя на Кибела, глава на бог Хелиос върху фризархитрав на фасадата на храма, повече от двайсет посветителски надписа са в експозицията на Историческия музей в Балчик.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg