• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  859 ученици от I до VII клас са напуснали общообразователните и специалните училища във Варненско миналата година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ученици

  Образование в професионални гимназии предпочитат момчетата

  Към 1.10.2019 г. учебни занятия в област Варна се водят в 103 общообразователни и специални училища, като учениците в тях 40.1 хиляди. В сравнение с предходната учебна година броят на училищата се увеличава с едно. В една паралелка в общообразователните и специалните училища се обучават средно по 22 ученици.

  През учебната 2018/2019 година 859 ученици от I до VII клас са напуснали общообразователните и специалните училища.

  През 2019 г. основно образование в общообразователните и специалните училища са завършили 4.0 хил., а средно образование – 1.8 хил. ученици.

  Учителите (вкл. директорите и заместник-директорите с преподавателска заетост) в общообразователните и специалните училища през учебната 2019/2020 година са 3.7 хиляди.

  Професионалното образование и обучение в област Варна през учебната 2019/2020 година се осъществява в едно училище по изкуствата, едно спортно училище, 20 професионални гимназии и 2 професионални колежа с прием след средно образование. Общият брой на учащите в тях е 9 хиляди.

  В професионалното образование преобладават момчетата, които са 57.6% от общия брой на учениците в тази образователна степен.

  През учебната 2019/2020 година учителите (вкл. директорите и заместник-директорите с преподавателска заетост) в професионалните училища са 878.

  През 2019 г. средно образование в професионалните гимназии, професионалните училища, училището по изкуствата и спортното училище в област Варна с диплома са завършили 1.4 хил. души. 139 ученици са получили втора степен професионална квалификация в професионалните гимназии и училища; 781 ученици са придобили трета степен професионална квалификация в професионалните училища, училището по изкуства и спортното училище в област Варна, съобщават от Териториално статистическо бюро – Североизток.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg