• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Всеки специалист или личен лекар да издава направление за PCR тест
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  tubes-3857899_1280

  За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари, Здравното министерство – против

  Разрешението да си направиш PCR тест, платен от здравната каса, ако си със симптоми за коронавирус, да не се издава от Регионалната здравна инспекция, а всеки специалист или личен лекар да отпуска това направление и касата да го заплаща. За това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

  С анекс към Рамковия договор Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на лечебните заведения и лаборатории, сключили договор с нея. Тест по здравна каса могат да получат хората, съмнителни за коронавирус, които посетят личния лекар, а той ги насочи към специалист, който да отпусне направление за PCR тест, с което се отива в РЗИ.

  РЗИ нямат никакви договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса и затова е странно PCR теста може да назначава само лекар, който работи в РЗИ, коментира пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари.

  Аз не мисля, че лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите си, отколкото ние например или колегите инфекционисти, които всеки ден се занимават с пациенти. Това решение вероятно е взето, за да има някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика“.

  Не е разумно разкарването на пациенти, силно съмнителни за коронавирус, през различни институции, казва пред БНР д-р Веселина Колева, началник на Клиничната лаборатория на болница „Токуда“. „Според мен логичният и разумен път за издаване на такова направление беше да има възможност пулмолог или гастроентеролог, или защо не и невролог да могат да издадат такова направление за изследване за коронавирус“.

  От Сдружението на общинските и на областните болници излязоха с обръщение държавата да заплаща тестовете за всички пациенти.

  Д-р Неделчо Тотев заяви: „Сдруженията се солидаризираха с едно такова становище – ако държавата реши, с цел да ограничи процесите на разпространение и донякъде да може да сме по-адекватни на ситуацията, и реши по някакъв начин да заплати този тест, това би било идеално“.

  „Хубаво би било всеки, който постъпва в болницата, да има направен PCR тест. За съжаление обаче, в голяма част от регионите на България това е невъзможно поради липса на лаборатории, а знаете, че тестовете се плащат от Здравната каса, само ако са назначени от РЗИ или от лекар, ако има съмнение за такова заболяване – само тези хора се пращат на така наречените безплатни тестове“, допълни д-р Васислав Петров.

  От здравното министерство обаче обявиха, че не одобряват такава идея.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg