• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  РЗИ: Добро е качеството на морската вода по варненските плажове
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  плаж

  Работата по ремонта на авариралия тръбопровод продължава, увери кметът Иван Портних

  Резултатите от първите проби, взети от морската вода от инспектори от РЗИ – Варна от курорта „Златни пясъци” до община Бяла показват, че само водите до плажовете в Аспарухово и Офицерския плаж са с добро качество. Останалите са с отлично качество, предава кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова. Това съобщи д-р Дочка Михайлова – директор на РЗИ.

  През целия сезон се извършва водонабиране за качеството на водата в зоните за къпъне. През октомври миналата година е било последното пробонабиране и качеството на водата е било добро. Така Дочка Михайлова коментира информацията, че разливът от авариралия тръбопровод е започнал доста по-рано и институциите са знаели за него.

  Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че от фирмата, която ремонтира авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненския залив, вече са получили разрешениеот Морската администрация за работа във фарватера и обобщи извършеното до момента: “Един робот, 14 човека, 3 плавателни съда са ангажирани с дейностите. В момента се обследва северният участък на тръбата и се надявам, че до края на деня ще бъде изваден, така както се случи с южния участък. Върви обследване и на свързващото трасе, където ще бъде монтирана нова тръба, там където е скъсването. Започват и дейностите по изкопаването на траншеята, в която ще бъде положена новата тръба, а това трябва да стане на 22 метра, което предполага много сериозни изкопни работи, които трябва да се съчетаят и с възможностите, за да не се нарушава корабният трафик. Водолазните екипи, които работят по аварията са мотивирани да работят денонощно, когато това позволява, за да може максимално бързо да бъде възстановена аварията”.

  Припомняме, че ремонтът на авариралата тръба трябва да приключи до месец и половина, според предварителните планове.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg