• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Таляна” – артистичният квартал на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  таляна
  Снимка: Сдружение “Таляна”

  „Таляна” е районът в Стара Варна, в който има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология. Обособен е преди няколко години, с визията да се развива като арт квартала на Варна. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад.

  Отличава се със застрояване близко до човешкия мащаб, разнообразие от архитектурни стилове, наличието на малки улички и относително спокойствие в сърцето на града. А кафенетата, ресторантите, магазинчетата и галериите правят културно–историческото ядро на Варна още по-привлекателно. Всички те заедно създават неповторимата романтична атмосфера на „Таляна”.

  11
  Снимка: Сдружение “Таляна”

  За стойността му допринасят още Етнографският музей и Музеят на Възраждането. Както и Домът на архитекта, където освен че се помещават офисите на двете професионални организации КАБ и САБ, се организират и изложби. Площадчето със шадраван, на което се намира Домът на архитекта, с кафенетата и магазинчето за италиански специалитети, предлагат прекрасно място за срещи или отмора в централната част на града.

  4
  Снимка: Сдружение “Таляна”

  Социалната чайна – друга забележителна сграда на същото площадче, уникален и успешен предприемачески проект в подкрепа на младите хора от социални домове, също се утвърди като притегателно място. С множеството интересни лекции и събития, които се организират, с възможността за използване на споделено работно пространство, а отскоро и с възможността да похапнете там, Чайната стана едно от най-популярните места във Варна.

  чайната
  Снимка: “Социална чайна “

  Другото co-working пространство в „Таляна” е близо до жп гара – на ул. София № 1. Стопанисва го Фондация „Иноватор”, чийто проект за създаването му се реализира с подкрепата на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ през 2017 г. То постепенно се утвърди като едно от местата, привличащи публика с интересни срещи и инициативи от най-разнообразен характер.

  иноватор
  Снимка: Фондация “Иноватор “

  Училището за музикално продуциране Omni’s Cool, тъкачницата Дзев Студио, където можете да се докоснете до това приложно изкуство, също допринасят за характера на този район в Стара Варна. В “Таляна” има и още много интересни обекти, които си струва да се посетят.

  таляна1
  Снимка: Сдружение “Таляна”

  В района се намират още и офис сгради – банки, IT компании, корабни агенции – предвид близостта на пристанището, и др.

  Източник : Сдружение “Таляна”

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg