• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Творби от последните 2 месеца представя Христо Христов в Градската художествена галерия във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Изложба на Христо Христов в музея Георги Велчев 2020 00002

  7 скулптури и 17 платна живопис могат да се разгледат до 20 юни във филиала „Георги Велчев“

  Утвърденият варненски художник и скулптор Христо Христов, който се отличава с ярко присъствие в творческия живот на морската столица открива утре, 27 май, самостоятелна изложба в Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Изложбата е част от годишната програма за гостуващи експозиции, организирана от уредника в музея Боян Боев, съобщават от галерията.

  Христо Христов - Момиче с цвете - бронз

  7 скулптури и 17 платна живопис, акрил, създадени основно през последните 2-3 месеца, е подбрал художникът за това представяне. Те са специално създадени за тази изложба и за пространството на музея.

  Изложба на Христо Христов в музея Георги Велчев 2020 00008

  „Направих ги по-абстрактни – признава Христо Христов, – така смятам, че отговарям на изискванията на това по-камерно музейно място. Съвсем различни са от последната ми изложба в Градската галерия на Варна, с която празнувах моите 55 години. Но човек винаги търси нещо ново, аз също. Почти всички работи са продукт на заниманията ми в периода на карантината. И докато за много артисти от другите изкуства този период беше време на необичайно отшелничество, аз не мога да кажа, че съм го усетил така. Защото моят живот е постоянно отшелничество, да си художник е самотно занимание. Ние, художниците, затова и сме лаконични, нашите мълчания са изговорени в работите ни.“

  Христо Христов - Игра, бронз

  Сред платната в експозицията са „Силуети“, „Хоризонти“, „Бряг“, „Носталгия“, „Състояние“, „Тя“, „Прозорец“, а сред скулптурите – „Момиче с цвете“, „Утро“, „Дар“ – все нови пластики от бронз. Между тях откриваме и една любима работа от много по-ранен етап на творчеството на скулптора – „Игра“, която ще напомни на мнозина за забавленията на детството от втората половина на ХХ век, когато две ръце и копче на конец бяха достатъчни, за да се забавляваш в тишината на ненатрапчивите игри, с усмивка толерирани от възрастните.

  Изложбата ще бъде открита за посещение след 14:00 утре, 27.05.2020, в Музея „Георги Велчев“ на ул. „Радко Димитриев“ 8. Може да бъде посетена до 20 юни, в дните от вторник до събота, от 10 до 18 ч.

  Изложба на Христо Христов в музея Георги Велчев 2020 00003

  Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982 г. завършва Специализираното училище за художествена обработка на камъка в село Кунино. През 1994 г. завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

  От 1994 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 г., в столичната галерия „Макта“, представя своята първа самостоятелна изложба. Автор е на статуетката на годишните награди „Спортен Икар“ на фондация “Български спорт“, които изработва от 1977 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо“ за принос към българската култура. Участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми“ (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. През 2002 г. негови пластики са включени в общата изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптура, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София. През 2019 г. бронзовата пластика „Полет“ на Христо Христов е поставена на площад “Атлантическа солидарност” в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Творбата е част от колекцията „Музей на открито“ в морския град.

  Христо Христов е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България“ за скулптура 2010, както и на Първа награда от Биеналето на малки форми в Плевен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg