• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  3 400 останаха без работа в област Варна за тримесечие
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  опашка бюро по труда

  Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и„Култура, спорт и развлечения“

  По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на март 2020 г. намаляват с 3.4 хил., или с 2.3% спрямо края на декември 2019 г., като достигат 146.5 хиляди. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 21.9%, „Култура, спорт и развлечения“ – с 10.0% и „Други дейности“ – с 6.9%.

  Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение – с 9.2% е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

  В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Преработваща промишленост“ – съответно 20.1 и 13.4%.

  В края на март 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 6.0 хил., или с 3.9% по-малко в сравнение с края на март 2019 г., като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 3.8 хиляди и „Строителство“ – с 1.6 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 32.4%, „Строителство“ – с 11.4% и „Други дейности“ – с 10.2%. Най-голямо увеличение на наетите лица в края на март 2020 г. спрямо края на март 2019 г. има в икономическата дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 0.9 хил., което в проценти е с 9.3%, съобщават от Териториално статистическо бюро – Североизток.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg