• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Финансират работодатели, които наемат хора с трайни увреждания
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Асансьорите за хора с увреждания в подлезите са в изправност-640_254238

  Нужно е да бъде осигурено приспособено и оборудвано работно място

  С близо 4,2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Предвидено е финансиране и на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, обявиха от социалното министерство. Целта е повишаване на заетостта на хората с увреждания, особено на тези в трудоспособна възраст. Тези хора във Варна са над 20 хиляди, каза за радио Варна Марина Карапетян, председател на варненското Дружество на хората с увреждания “Бриз”.

  През 2020 г. Агенция за хората с увреждания /АХУ/ ще финансира и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, насочени към повишаване на заетостта. Те могат да получат до 80 000 лв., като подаването на предложенията започва от 1 юни.

  Средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

  За осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места, приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места ще се отпускат до 10 000 лв.

  На 15 юни АХУ ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Те могат да получат до 20 000 лв. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50 на сто намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg