• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Две награди „Питагор“ за учени от МУ-Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  награди Питагор

  На 24 май за 12-ти път Министерството на образованието и науката връчи награди „Питагор” на български учени за постижения в областта на науката и технологиите. Сред отличените са учените от Медицински университет – Варна доц. Клара Докова в категория – „Най-добра жена в науката” и инж. доц. д-р Кристина Близнакова в категория „Успешен ръководител на международни проекти”. Наградените са определени от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата.

  Доц.Докова
  Снимка:МУ-варна

  Деканът на факултета по обществено здраве в Медицински университет – Варна доц. Клара Докова е номинирана от издателство „Елсевиър”. Наградата е комплексна за научен принос, като един от критериите е международно сътрудничество и участие в международна екипна изследователска работа. Научните изследвания от началото на научната кариера на доц. Докова се реализират чрез успешни международни сътрудничества, главно в три основни области: епидемиология на хроничните заболявания с фокус върху инсулта, оценка на болестния товар и промоция на здраве.

  Доц.Близнакова
  Снимка:МУ-варна

  Инж. доц. д-р Кристина Близнакова от Катедрата по медицинска апаратура, електронни и информационни технологии в здравеопазването към МУ-Варна получи наградата за приноса и в ръководството на европейски проект H2020-TWINN-2015 “Three dimensional breast cancer Models for X-ray IMAging research (MaXIMA)”, чиято основна цел е повишаване на научния и иновативен капацитет на научния екип от биомедицински инженери в областта на компютърното моделиране на тумори на гърдата за целите на ранната диагностика. Европейската комисия обявява проекта за изключително успешен и публикува на своята интернет страница статия за успеха на проекта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg