• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Карантината в страната остава за идващи от 8 държави в Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  3P1A3946
  доц.Ангел Кунчев


  14-дневната карантина у нас ще остане за 8 държави от Европа. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. Причината е, че това са държавите с най-голям брой заболели от COVID-19, съобщи доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

  „Втора седмица Швеция е водеща по заболяемост в Европа. За вчерашния ден новите случаи са 639, а починалите 46 случая. За сравнение в Дания новите случаи са 32, а починалите само 3. Разликата е над 15 пъти“, посочи Кунчев.

  Това уточни доц. Ангел Кунчев, който вчера съобщи, че щабът препоръчва отпадането на карантината за европейските държави. От 1 юни се очаква да бъде премахната задължителната карантина за държавите от ЕС, Северна Македония и Сърбия.

  На карантина от 8-те европейски държави не подлежат медицински експерти, хуманитарни работници, членове на семейства и международни шофьори. Доц. Кунчев припомни, че изключенията за карантината са описани в предишни заповеди на здравния министър.

  „Разпространението на COVID-19 в България и на Балканите върви към стабилно намаляване, което ще ни даде вероятно възможност в първата половина на юни да вземем допълнителни решения за отхлабване на мерките. Очаквам в средата на месеца да има общо решение в ЕС за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората“, коментира Кунчев.

  Той акцентира и върху важността маските да се носят правилно, като покриват носа и устата.

  „Носенето на маска е важно, когато сме в закрити пространства с хора, с които контактуваме. Има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска на врата с нищо не ни помага“, подчерта експертът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg