• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  90-ата годишнина от рождението на капитан Георги Георгиев отбелязват на 4 юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  георги георгиев

  Венци и цветя ще бъдат поднесени пред дома на почетния гражданин на Варна

  90-ата годишнина от рождението на почетния гражданин на Варна и герой на България капитан Георги Георгиев ще бъде отбелязана на 4 юни. Инициативата е на фондация “Кор Кароли”, съвместно с община Варна и Военноморският музей. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред дома му на на ул. “Ст. Стамболов” 42, съобщават от www.maritime.bg. Приканват се граждани на Варна също да присъстват, за да почетат паметта му.

  Капитан Георги Георгиев е първият български ветроходец, обиколил света с яхта. Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията и семейството често сменя местожителството си. През 1939 или 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето.

  След основаването на яхтклуб „Порт Варна“ (който след смъртта на Капитана взема неговото име) Георги Георгиев се включва активно в дейността му. Първото голямо плаване, осъществено от този клуб през 1974 година с яхта „Вега“, е обиколка на Черно море с идеята да се търси сътрудничество за организиране на голяма регата в акваторията на Понта. То е под командването на Георги Георгиев, а сред членовете на екипажа е и синът на Димитър Талев – Братислав, който по онова време е журналист в списание „Наука и техника за младежта“.

  През 1975 година по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR – Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми.

  На 5 юни 1976 година яхтата „Кор Кароли“ е сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Състезанието Капитана завършва 37-и от общо 73 завършили в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало. За първи път загиват двама души, мнозина са спасени в морето, а потрошените от щормовете яхти са десетки.

  След прекалено дълъг престой за доокомлпектоване на яхтата в Ню Йорк „Кор Кароли“ отплава за Маями и оттам за Куба, където на 20 декември 1976 година стартира в околосветския си рейс. Започва от Хавана през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия проток, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет, Кейп Таун до Хавана. Завършва го следващата година, отново на 20 декември, с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – под 202 денонощия. 3 години по-късно това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес.

  След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На името му е наименуван нов 25000-тонен кораб за насипни товари на „Български морски флот“, става почетен спортист № 1 за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg