• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Теменужка Петкова: След 13 май отпадна удълженият срок за плащане на сметките за електроенергия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Теменужка Петкова

  Около 27% от клиентите са се възползвали от тази мярка по време на извънредното положение, отбеляза ресорният министър

  По време на извънредното положение бяха предприети поредица от мерки, които бяха изключително навременни и адекватни и една от тях беше удълженият срок за плащане на сметките за електроенергия. Хората се възползваха от това удължаване на срока, който на практика беше удвоен, отбеляза в студиото на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

  Приблизително около 27% от клиентите на съответните електроразпределителни дружества са се възползвали от тази възможност. “След 13 май, с отмяната на извънредното положение, вече са си в сила старите условия, които бяха в действие преди обявяването му. Всички клиенти обаче, които са получили фактури по време на извънредното положение ще прилагат тези срокове, които са важали по време на издаването на фактурата”, поясни Теменужка Петкова.

  Тя коментира също излизането на свободния пазар в областта на електроенергията, което трябва да се случи от 1 януари 2021 година, когато влиза в сила европейска директива, която трябва да бъде транспонирана в националното законодателство. “Съгласно тази директива от 1 януари 2021 година всички стопански субекти, които се намират на регулирания пазар с изключение на най-малките, микропредприятията, трябва да излязат на свободния пазар. Философията на стъпката, която трябва да бъде предприета е, че пазарът на електрическа енергия трябва да бъде либерализиран изцяло. В това няма нищо притеснително. Идеята и смисълът на този процес е да се създаде максимална конкуренция, която да е в интерес на потребителите”, отбеляза Теменужка Петкова.

  На въпрос ще гарантира ли конкуренцията, че потребителите няма да бъдат ощетени, министър Теменужка Петкова отговори: “Към настоящия момент цената на регулирания пазар е по-висока от тази на свободния пазар. Ние смятаме, че сега е най-подходящият момент тези стопански субекти, които до настоящия момент са на регулирания пазар, да излязат на свободния пазар. Предлагаме това да се случи от първи октомври, т.е. преди 1 януари 2021 година да имат време да се ориентират в ситуацията, да имат време тези, които са възложители на обществени поръчки да ги проведат и да изберат най-добрите оферти свързани с доставката на електрическа енергия и съответно да могат да получат и необходимата информация за пазара и за най-добрите за тях условия. Поради тази причина ние искаме в този момент да направим тази стъпка, като смятаме, че това е най-подходящият момент за ориентиране на тези субекти и за постигане на най-добри условия от тяхна страна. Но от 1 януари 2021 година ние сме длъжни да го направим. След 2021 година предстои период на преход, в който и битовите потребители ще трябва да излязат поетапно на свободния пазар. До тогава единствените, които ще останат на регулирания пазар ще бъдат те. Това, което гарантира стабилността на регулирания пазар на бита е постоянната цена, която Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи и всички битови потребители ще знаят каква е цената на електрическата енергия за съответния регулаторен период. На свободния пазар знаете, че цената се определя от търсенето и предлагането, там има други фактори, които влияят. Идеята е битът да бъде на регулирана, фиксирана цена, която да важи за съответния период. Но така или иначе смисълът на пълната либерализация е да се създадат максимални условия за конкуренция, за прозрачност и всеки един от тези доставчици на електрическа енергия, търговци, да се конкурират помежду си и да предлагат най-подходящите условия за съответните клиенти”.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg