• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Спасиха бебе-щъркелче, паднало от гнездо
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  щъркел

  Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние, беше спасено благодарение на сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на РИОСВ – Пловдив, съобщиха от пресцентър на екоинспекцията, цитирани от БТА.

  В събота граждани забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в кв. Точиларци, Съединение и веднага алармирали за това чрез тел. 112. Експерт на пловдивската екоинспекция приютил пернатото бебе в дома си и го обгрижвал в продължение на две денонощия през почивните дни.

  Днес щъркелчето е било изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ “Зелени Балкани” в Стара Загора. Там то ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи по отглеждането му, а след укрепването му ще бъде върнато в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него, уточняват от РИОСВ.

  От РИОСВ припомнят, че белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид и лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg