• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Намаляват с 1/3 наказанието на 19-годишен шьофьор, причинил смърт на пътя
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Свидетелство за съдимост

  Подсъдимият признал вината си

  Варненският окръжен съд даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу 19-годишния Петър П., обвинен за причинена по непредпазливост смърт и средна телесна повреда на двама велосипедисти при катастрофа, причинена от него като неправоспособен и непълнолетен шофьор, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

  Пътното произшествие възникна на 22 юни 2018г. във Варна, на бул. „Васил Левски“. Според обвинението, поради движение с несъобразена скорост с управлявания от него „Ситроен“ тогава 17-годишният Петър П. блъска двама колоездачи, пресичащи пътното платно на нерегламентирано за това място. Вследствие на инцидента единият (18 г.) получава черепно-мозъчна и гръдна травма и няколко дни по-късно умира в болницата. Неговият спътник (непълнолетно момче) е със средна телесна повреда.

  Петър П. е със средно образование и чисто съдебно минало.

  Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, съдeбният състав е задължен да уважи искането на защитата му за провеждане на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

  За престъплението, в което е обвинен Петър П. в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 г.

  Тричленният състав на Варненски окръжен съд откри несъответствия в обвинителния акт – разминаване в датата, на която е настъпила смъртта на 18 –годишното момче. Актът беше върнат на прокуратурата за поправка, а следващото съдебно заседание беше насрочено за 15.06.2020г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg