• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Красимир Вълчев: Не е изключено и новата учебна година да започне дистанционно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Красимир Вълчев

  Матурата е много труден изпит, но трябва да завишат изискванията във висшите учебни заведения, коментира образователният министър варианта студенти да се приемат с оценки от матурата

  90% от училищата са успели да усвоят учебната си програма в пълния обем. 10% са декларирали, че трудно обхващат учениците по време на дистанционното обучение.

  Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред bTV във връзка с отсъствието на някои от темите в матурата по българския език и литература на зрелостниците.

  Той поясни, че 1-2% изобщо не се участвали в онлайн обучението, а 10-11% са участвали асинхроннно само чрез интернет приложения, но не с образователни платформи. По думите му тези деца ще трябва да доучват материала през лятото.

  По отношение на мерките, които са предприети в училищата за провеждането на матурите министър Вълчев заяви, че се надява да няма пропуски заради необичайната ситуация. Според него училищата са подготвени.

  Училищата като физическа среда са възможно най-безопасното място, тъй като са били затворени 2 месеца и през това време е имало постоянна дезинфекция.

  Вълчев е на мнение, че по тази причина не би трябвало да има заразени ученици.

  Във връзка с квесторите той обясни, че няма проблем с тях. Осигурени са за всички училища, като има и резервни в случай, че някой не успее да присъства.

  На въпрос дали има вариант и следващата учебна година да започне онлайн, министър Вълчев не изключи този вариант, като уточни, че трябва да сме подготвени за всичко.

  Все пак той изрази надеждата от 15-и септември да се върнат към присъствената форма на обучение, която по думите му е най-добрата.

  Министър Вълчев коментира и протестите на родители по повод затварянето на две училища в село Михнево и село Поликраище като поясни, че за всяко училище се прави индивидуален анализ.

  Той подчерта, че откакто е министър е направил 8 отказа за затваряне на училища. Образователният министър допълни, че са осигурени 60 млн. лв. за финансиране на малките училища.

  По отношение на това, че Софийски университет ще приема студенти само с оценка от матурата, Вълчев заяви, че матурата е много труден изпит, но трябва да завишат изискванията във висшите учебни заведения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg