• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стоян Пасев: Завишено ниво на амониев азот във Варненското езеро има и преди аварията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Стоян Пасев

  Данните са от проучване на Техническия университет

  Проби от водите край всички промишлени обекти на Варненското езеро ще бъдат взети от оторизираните институции, за да се провери колко от тях имат разрешения за заустване. Tова съобщи областния управител на Варненска област Стоян Пасев.

  Той е получил доклад от РИОСВ във Варна, в който се посочва, че предприятията с разрешение са осем, възможно е обаче да има и други обекти, които незаконно заустват, посочи Пасев в интервю за кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова.

  “След като предоставят всички институции информацията, която съм изискал, правим работна група за обход на цялото езеро, включително и двете реки, които се вливат – Провадийска и Девненска, тъй като се оказа, че примерно заводите в Девня заустват в реката, затова ги няма в списъка с обекти, които формират отпадъчни води и зауствания във Варненското езеро. Така че не са малко предприятията, които заустват потенциално във Варненското езеро през тези две реки. Ще бъдат взети проби от всички. Интересното, на което случайно попаднах като проучване, е един проект на ТУ-Варна, като наименованието му е “Изследване на физико-химичното качество на водите на Варненското езеро за периода юни-август 2019 г.”. Интересни са данните, които изкараха от Техническия университет, които са получени чрез тяхна лаборатория, независима, от миналата година, преди данните за аварията, ако е станала изобщо през август месец. От тях става ясно, че имаме също завишени показатели в следствие на цъфтежа на планктона – амониев азот и ниско съдържание на кислород във водите. Показателите преди аварията са били същите. Въпреки всичко изисках от ТУ, може би утре ще ми предоставят подробна информация по дни точно за месец август да видим дали има някакви драстични отклонения в края на месеца, когато се твърди, че е станала аварията”, разказа Стоян Пасев.

  От община Девня са информирали областната управа, че не са открити незаконни заустванияв района, а резултатите от пробите, взети от ВИК-Варна на 21 май в района на авариралата тръба, не показват сериозни отклонения от референтните стойности на съдържащите се във водата вещества.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg