• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта на ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  79382427_10159365877544796_8522654234250838016_o

  Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта на ЕС, която бе посветена на справянето с последствията от пандемията от COVID-19 върху сектор „Спорт“ и се фокусира върху възобновяването на сектора в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Това съобщи Кралев в страницата си в социалната мрежа Фейсбук. Ето какво написа спортният ни министър:

  Днес взех участие във видеоконференция на министрите на спорта на ЕС. Тя бе посветена на справянето с последствията от пандемията от COVID-19 върху сектор „Спорт“ и се фокусира върху възобновяването на сектора в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Конференцията бе председателствана от Загреб от държавния секретар на Хърватия за спорта г-н Томислав Дружак. В срещата се включи и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел.

  Възстановяването на спортната икономика е огромна отговорност за всички държави-членки, Европейския съюз и спортното движение и трябва да бъде един от основните стълбове в следващия работен план на ЕС за спорта. Убеден съм, че обединени ще се справим с това предизвикателство и ще осигурим възможно най-добрите възможности за следващите поколения.

  Спортът трябва да отговаря на условията за получаване на подкрепа от ЕС чрез финансирането, предвидено в актуализирания бюджет на ЕС за следващия програмен период, включително структурните фондове, инструмента за възстановяване на ЕС след COVID-19, програма „Еразъм+“ и всички други съответни програми. На равнище ЕС България от самото начало подкрепя координирания подход за справяне с последиците от пандемията върху спорта.

  101744326_10159365877559796_2290583278173814784_oЕфективното ограничаване на разпространението на вируса ни позволи постепенно да възобновим сектор „Спорт“ от началото на месец май. По време на конференцията запознах своите колеги с програмата за възстановяване на спортните дейности на ММС.

  Смятам, че завръщането към спорта повдигна духа на българите. Въпреки това, е много важно всички спортисти и граждани да бъдат максимално внимателни, докато не се намери ефективно лечение срещу вируса.

  Опазването на здравето и живота на българските граждани и спортисти е най-важният приоритет на българското правителство. В същото време, още на много ранен етап България започна да предприема мерки за смекчаване на отрицателното влияние на пандемията върху спортната икономика. Правителството също така гарантира, че бюджетите на спортните федерации за 2020 г. остават непроменени въпреки големия брой отменени спортни събития. Тези средства ще бъдат използвани за тренировъчни лагери и дейности. България планира да удвои финансирането на спортните клубове през 2021 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg