• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Оставиха в ареста студента, разпространявал наркотици
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  арест, затвор, решетки

  Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на студента, обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Кандидат-висшистът от Икономическия университет Боян Д. е бил задържан под стража с определение на Окръжния съд, след претърсване на три жилища и лек автомобил.

  От тях полицейски  служители иззели около 1900 грама амфетамини, 36 грама кокаин и близо килограм марихуана. 25-годишният мъж живеел под наем в един от апартаментите, а други използвал като складове за наркотици.

  Той вече е бил осъждан – с наложено условно наказание за притежание на наркотици през 2015 г. Изпитателният срок е изтекъл преди година. Сега отново е задържан за същото престъпление. Предвиденото наказание е от 2 до 8 години лишаване от свобода

  Защитата припомни, че Боян Д. не се разграничава от намерените опасни вещества и съдейства на разследващите. Адвокатът му изтъкна младостта, продължаващото следване в университет и онкологичното заболяване на баща му като мотиви да поиска домашен арест.

  Прокуратурата пък прецени задържането под стража като единствената адекватна мярка за процесуална принуда в този случай. Аргументите: откритите вещества са високорискови, от няколко различни вида, съхранявани на няколко места.

  Разследваната престъпна дейност е с големи параметри, което обуславя опасността, че Боян може да извърши ново престъпление или да осуети разследването. Фактът, че вече е осъждан за същото престъпление, но не е променил поведението си, означава, че репресията не е постигнала целите си. Още повече че мащабът на сегашната му дейност е доста по-голям в сравнение с предишния път.

  Чрез аудиовидео връзка със следствения арест Боян поиска домашен арест.

  Апелативният съд заяви, че в днешното производство не се разглежда въпросът за авторството на деянието. Обоснованото предположение за съпричастността на Боян Д. не се оспорва, налично е в първоинстанционния съдебен акт и се споделя и от настоящия състав.

  Предходната съдимост на обвиняемия за престъпление от същия вид обаче навежда на извода, че има риск той отново да наруши закона и да продължи престъпната си дейност. Затова въззивният съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд от 24 май, с което на Боян Д. – обвинен в притежание на марихуана, амфетамини и кокаин, е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

  Съдебният акт не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg