• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Задържат под стража дядото, блудствал с внучетата си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съд

  Законът предвижда при доказване на вината наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години

  Апелативният съд във Варна потвърди ареста на 57-годишен мъж, обвинен че е блудствал с двете си малолетни внучета, съобщават от пресцентъра на институцията. Атанас Х. е привлечен като обвиняем на 21 май, а ден по-късно Варненският окръжен съд му е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

  Разследването е започнало след като майката на децата е подала сигнал за посегателството. Тя е споделила пред разследващите, че в миналото и спрямо нея баща й е извършвал блудствени действия. Законът предвижда при доказване на вината наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 20 години.

  Защитата на Атанас обжалва определението на първоинстанционния съд и поиска по-лека мярка за процесуална принуда. Сред причините е кредит, който в условията на ареста обвиняемият не може да обслужва, което ще е санкция както спрямо него, така и спрямо близките му.

  Прокуратурата счита жалбата за неоснователна. Пострадалите деца са в роднинска връзка, семейна и финансова зависимост от обвиняемия. Макар че предстоят още действия по разследването, предположението за авторство на деянието е обосновано. Съществува опасност от ново престъпление, заради факта, че членове на семейството са свидетели по делото и Атанас може да им въздейства, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

  Въззивната инстанция сподели изводите на Варненския окръжен съд, че има достатъчно доказателства, сочещи дядото на децата като съпричастен с деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдебният състав се съгласи и със заключението, че престъплението е насочено срещу лица от семейството, които се намират в роднински и икономически взаимоотношения. Затова апелативният съд намери определението на първата инстанция за правилно и законосъобразно, а наложената мярка „задържане под стража“ спрямо дядото, обвинен в блудство с малолетните си внуци, за адекватна.

  Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg