• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Едуард Жалимов: Щастлив съм, че помагам на хората чрез спорта да намерят себе си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  edi1

  Човек трябва да е отговорен в тренировките и в храненето, да мисли за своето здраве и за здравето на децата си, не напразно е казано, че фитнесът е начин на живот, заяви сертифицираният международен инструктор

  Едуард Жалимов се занимава с фитнес от 2002 година, а от от 2004-а работи като фитнес инструктор. Квалификация получава в колежа “Био фит” по системата C. O. R. F. I. T. Преминал е обучение в Национална спортна академия, специалност Културизъм. Изучавал е анатомия и физиология на човешкото тяло. Сертифициран е като международен инструктор, работи, както с професионални спортисти, така и с любители. Какви са тайните, за да се чувства човек уверен и добре в собственото си тяло, разкри Еди специално за Varnautre.bg.

   

  – Еди, как се отрази прекъсването заради извънредното положение на всички трениращи във фитнес центъра?
  – Повечето хора се завърнаха в залата с покачени излишни килограми и обездвижени, но мотивирани да възстановят изгубеното.

  – А на теб лично?
  – Никак не бях очарован… Всичко това дойде изневиделица, бях започнал няколко проекта свързани с фитнес популяризация и същевременно се подготвях за състезание по културизъм. За съжаление се наложи да преустановява започнатото, тъй като за това са нужни сериозни инвестиции, а по време на извънредното положение доходите ни се ограничиха максимално. В момента започваме всичко наново…

  – Какво би посъветвал всички, които бързат да се върнат във форма?
  – Да се обърнат към професионални треньори, за да ги насочат в правилната посока. След толкова дълга почивка е необходимо плавно навлизане в активен спортен режим, в никакъв случай не трябва да се изсилват и да се претоварват, това ще доведе до травми, и шок на Централната нервна система, което ще ги изкара извън строя за още дълго време. Всичко трябва да се прави умно и премислено.

  – Ти самият кога се насочи към фитнеса и защо взе това решение?
  – Със спорт се занимавам още от дете. От 7- до 15-годишна възраст практикувах киокушин-карате в Русия. След това заедно с цялото ми семейство се преместихме в България през 2000 година, избрахме Варна. Тъй като имах огромно желание да продължа да тренирам, когато бях на 16 години мой съученик ме доведе в квартална фитнес зала. Хареса ми да вдигам щанги и да ставам все по силен. С времето се запознах с много културисти, които бяха на високо ниво, шампиони на европейски, балкански и републикански първенства. Нямаше как да не ме привлече цялата бодибилдинг индустрия, страхотно е.

  – От кога си фитнес инструктор?
  – Започнах като инструктор на 19-годишна възраст в спортен клуб “Чани” (Варна), под ръководство на Венци Чанев. От него научих много, получих основите в професията, усвоих правилен начин на трениране, както и основни методики за любители и за напреднали, а също така и по какъв метод можем да подготвим професионален културист. С годините, разбира се, продължавам да се развивам, не съм спрял да уча и да чета много научна спортна и медицинска литература. Непрекъснато кореспондирам с професионални културисти от България и чужбина, за да обогатявам своите знания и да съм на най-високо ниво.

  – Какви съвети най-често искат от теб хората, с които работиш?
  – Как да отслабнат за три месеца и да са с тяло на топ атлети без да влагат много усилия (смее се)… Хората масово нямат представа колко не са прости нещата и колко трябва да си отговорен и сериозен към себе си, към тренировките и храненето… Не напразно е казано, че фитнесът е начин на живот.

  – Доколко важна е диетата, за да се чувства човек във форма?
  – За един любител спортист е важно балансираното хранене. Най-общо казано – каквото ядем, така и изглеждаме. Не съветвам хората да прибягват към крайни диети – те са вредни и опасни, нека се придържат към хранителен режим, съдържащ всички полезни хранителни съставки, за да функционира организмът правилно и да държи човека в тонус.

  – Има ли оптимална възраст, за да започне човек да спортува?
  – Смятам, че е добре да се започне със спорт още на 5-6-годишна възраст, дори и по-рано в зависимост от развитието на детето. Според мен най-подходящият спорт в ранна възраст е плуването. С вдигането на тежести смятам, че могат да започнат след 12-годишна възраст.

  – А има ли горна възрастова граница за спорта? Какво би посъветвал всички, които се колебаят дали да опитат? Ти самият като инструктор работиш ли с хора в по-напреднала възраст?
  – Ако човек се чувства добре, не смятам, че трябва да се колебае дали да започне да тренира, но пак ще кажа, най-важното е да бъде наблюдаван и съветван от професионалист. Аз също имам клиенти, които са над 70-годишна възраст.

  – Какво дава спортът на хората? Може ли да се каже, че освен тялото калява и духа?
  – Разбира се, спортът дава увереност, самочувствие, решителност. Прави хората по-организирани и отговорни. Само положителни качества дава спортът.

  – А на теб какво ти дава и какво ти отнема решението да му се посветиш професионално?
  – Не ми отнема нищо, само дава… Чувствам се щастлив, че успявам да помагам на хората чрез спорт да намерят себе си, да бъдат по-уверени, отговорни и по-добри.

  – Съжалявал ли си някога за този избор?
  – Нито ден не съжалявам за избора си на професия, чувствам се удовлетворен.

  – За какво мечтаеш от тук нататък?
  – Да разширя дейността си. Иска ми се да запаля повече хора да спортуват, да мислят за здравето си и за здравето на своите деца. Имам няколко проекта в тази посока, но за в момента няма да ги издавам…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg