• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Оставиха в ареста 23-годишен, извършил кражба по време на изпитателен срок на предишна присъда
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съд

  Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 23-годишния Иван К.. Той е обвиняем за това, че за времето от 25.05.2020 г. до 26.05.2020 г. във Варна, чрез използване на неустановено техническо средство отнел чужди движими вещи.

  Иван К. заедно с друг извършител отнели от владението на мъж мобилен телефон марка „Айфон 6″ с калъф, мобилен телефон марка „Верту”, портфейл марка „Луис Вютон” и три броя банкови карти.

  За престъплението в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода” от 1 до 10 години, като същото е тежко по смисъла на закона.

  От справка за съдимост на 23- годишния варненец е видно, че той е с влязла в сила присъда на 27.05.2017 г. на Варненски районен съд за оказана принуда и извършено действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

  На Иван К. му е било наложено общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца, изпълнението на което е отложено с три години изпитателен срок.

  Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ с мотива, че Иван К. има постоянен адрес, на който може да бъде открит.  От обвинението възразиха на доводите на защитата, като изтъкнаха, че видно от приложените справки и докладни записки на служители на Трето РУ ОД МВР – Варна обвиняемият не пребивава на адресите, на които е адресно регистриран.

  Искането за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда беше подкрепено и с факта, че престъплението за което му е повдигнато обвинение е извършено в изпитателния срок на предходна присъда.

  Пред съда обвиняемият Иван К. заяви, че съжалява за постъпката си и оставя на съда на прецени, каква да бъде определената му мярка за неотклонение.

  Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа събраните до момента доказателства – показанията на пострадалия и резултатите от направената дактилоскопна експертиза, прецени че съществува обосновано подозрение Иван К., да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение.

  Съдът направи извод, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, предвид предишната му съдимост и неуспешните опити да бъде открит на адресите, на които е регистриран. Поради наличието на двете изискуеми от закона предпоставки, Варненският окръжен съд определи, че най- правилната и законосъобразна мярка за неотклонение, която може да се определи спрямо Иван К. е „задържане под стража“.

  Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg