• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Условна присъда за ученик, убил баща си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съд

  По време на разследването Владислав е съдействал за разкриване на обективната истина

  Варненският окръжен съд призна за виновен 18-годишния Владислав А., за това че на 01.01.2019г., като непълнолетен е убил баща си, като престъплението е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Престъплението е извършено в семейното им жилище, намиращо се в близост до село Осеново, община Аксаково, област Варна.

  Владислав А. е гражданин на Руска федерация, със статут дългосрочно пребиваване в Република България, с чисто съдебно минало.

  Предвиденото наказание за това престъпление в НК е „лишаване от свобода“ до 5 години.

  Делото беше решено в едно заседание, след като съдът уважи искането на защитата на Владислав А. за провеждане на съкратено съдебно следствие. Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

  Момчето и родителите пристигнали от Москва във Варна преди 6 години. Построили си къща в близост до село Осеново. През 2018 г. съпругът започнал да употребява големи количества алкохол, обиждал съпругата си и сина си и тогава Владислав започнал да записва скандалите на телефона си. Между съпрузите често възниквали конфликти, а понякога 43-годишния Антон нанасял побои над съпругата си.

  На 01.01.2019г. Антон започнал да пие алкохол от сутринта. На този ден подсъдимият отново записвал с телефона си случващото се в къщата. Бащата многократно обиждал съпругата си, заканвал се да я бие и в късния следобед й нанесъл удар с ръка в главата. Владислав опитал да защити майка си, но бащата взел пластмасова тръба от прахосмукачка и започнал да му нанася удари. Тъй като майката се намесила, Антон започнал да удря и нея с тръбата. Ученикът успял да се изтръгне от ръцете от баща си, взел кухненски нож и нанесъл два последователни удара в шията му, в момент когато Антон започнал да души съпругата си. Повиканият екип на Спешна помощ само установил смъртта му.

  Причина за извършване на убийството, според прокуратурата, е изпадането на Владислав А. в състояние на силно раздразнение, предизвикано от баща му с насилие и тежка обида, и превишаване пределите на неизбежната отбрана. По време на разследването Владислав е съдействал за разкриване на обективната истина, като държавното обвинение поиска да му бъде наложена условна присъда.

  За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на Владислав А. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок в размер на 2 години.

  Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg