• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  „Любовни писма“ с Яна Маринова и Свежен Младенов на новата Лятна сцена „Зад Театъра“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Любовни писма 3

  Чатът не е откритие на новото време. Ученическите бележчици са били спътници на всяко тийн поколение. От такива кратки несмели любовни писма започва историята за двама, в която блестят с играта си едни от най-често снимащите в българското кино актьори – безспорната звезда Яна Маринова и Свежен Младенов.

  Режисурата е на Георги Михалков, сценографията на Петър Митев, автор на музиката е Иван Драголов, хореограф Кремена Колева, фотограф Веселин Василев, помощник режисьор Валентина Андонова. Албърт Р. Гърни (1930 – 2017) е американски драматург и романист, чийто пиеси успешно се поставят на Бродуей. Най-известните му заглавия са „Тhe Dining Room“ (1982), „Sweet Sue“ (1986), „The Cocktail Hour“ (1988) и „Любовни писма“ („Love Letters”) (1988), удостоена с престижната награда „Пулицър“ за драматургия.

  Любовни писма 1

  Писмата на Томас и Алекса развиват лентата на времето в един чат, който потапя публиката в гъстото вино на една любов, която все не може да се случи, но категорично отказва да умре.

  В очакване на първите спектакли на открито на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ Яна Маринова споделя: „Това, което много ми харесва в „Любовни писма“ е, че персонажите са много интересни за мен – Томас от малък е готвен за политик и за голямата политическа сцена, а това предполага много ограничения за едно момче в абсолютно всичко – дори за приятелите, с които си играе, дори за момичето, което ще харесва. Когато става въпрос за изграждане на едно момче като политик, то трябва да бъде с безупречно минало, както се изисква не само в американската политика, но и в повечето социални държави. Но това винаги е за пред хората  и този балон на съвършеното семейство, на съвършения живот, на благоприличието и на правилните избори, който прави един мъж, когато се занимава с политика, водят до това той да намрази самия себе си.

  Любовни писма 4

  Томас и моята героиня Алекса се запознават още от малки. Техните писма датират още от времето, когато са 7-годишни, те започват да си пишат, привлечени един от друг – той от това, че тя е доста дива, непокорна, прави, каквото си поиска, получава, каквото си намисли. Харесва много и стила й на писане, и като един прилежен ученик, който е учен винаги да се изразява подходящо, той много се забавлява с нейното умело боравене с думите. Тя буквално го срива със земята с всяко нейно писмо, но той е очарован от начина, по който тя слага нотката на подигравка към цялата съвършена система, създадена при неговото възпитание от родителите му в името на това да бъде един ден велик сенатор и може би президент.

  Това е игра на думи между двама души, единият от които е интелигентен по природа, от аристократичен род – това е моята героиня, а другият – интелигентен по начетеност и по принуда. Създава се безкрайно интересен чат между тях. Този чат не е като обикновените типични фрази от турските сапунки, които днешното поколение си разменя, и мен разбира се ме привлича умението за боравене с думите. Безкрайно интересни са ми тези любовни писма в пиесата на Алън Гърни – те приличат наполовина на някакви чатове от моето детство и на любовните ми трепети като дете. Аз самата имам особен стил на писане, а отсреща като ми напишат някаква глупост или тъпотия, то всичко приключва.

  Като фалшив тон на пианото е. И съм благодарна, че рано или късно успях да намеря около себе си хората, които могат да разговарят и да се интересуват от истинските теми в живота, включително хората в моето семейство – съпруга ми, сина ми, приятелите ми. И в същото време няма никакъв проблем да седна с някой дядо в парка и да поиграя с него на табла или сантасе и да си говорим и на диалект даже, което ми се случва често. Понякога сядам в Морската градина с някой непознат и си играем табла или карти.

  Накрая искам да ви кажа, пишете любовни писма, четете любовни писма! Гледайте и препрочитайте любовни писма – своите, чуждите, нашите от представлението! Създавайте си емоции и ги изживявайте с цялата си страст, за да можете един ден да ги запишете в спомените си, в лаптопа, или на хартия, за да ги видят и внуците ви.“

  Своето послание за влюбените в театъра варненци отправя и актьорът Свежен Младенов: „Продължавайте да сте влюбени в театъра, да подкрепяте театъра и да търсите живото гледане, живото изкуство. Нищо не може да се сравни с това живо докосване до сцената и до персонажите. На нас много ни липсва точно това общуване. Почти няма по-ценно нещо в нашата професия от това да срещнеш очи в очи с хората, които те гледат и очакват да се пренесат в един друг свят.“

  „Любовни писма“ се играят на 10, 11 и 12 юни на Лятна сцена „Зад Театъра“.

  Началото на представленията е в 21:00.

  Билети на Касата на ТМПЦ – Варна, на Касата и сайта на Фестивалния и конгресен център.

  Повече информация в сайтовете и Фейсбук страниците на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна:

  www.facebook.com/DramaTheatreVarna

  www.facebook.com/OperaVarna

  http://dramavarna.com

  www.operavarna.com

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg