• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Границите в Шенген да бъдат отворени от 1 юли предлага Франция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ковид, коронавирус, covid

  Темата ще бъде обсъдена във видеоконференция днес

  Франция ще предложи в петък на страните от ЕС да отворят вътрешните граници в Шенгенското пространство от 1 юли, заяви в четвъртък френският държавен секретар за външните работи Жан-Батист Льомоан, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

  “Франция в петък по време на съвета по вътрешни работи на Евросъюза, който ще се проведе като видеоконференция на министрите на вътрешните работи на страните от Европа, ще направи предложение да бъдат отворени границите в Шенгенската зона от 1 юли”, каза Льомоан пред телевизия Бе Еф Ем.

  Той отбеляза, че “по въпроса за отварянето на границите е нужна координация”.

  “Ние констатираме, че в Шенгенската зона и сега има голямо съвпадение на мненията за отмяната, например от 15 юни, на контрола, който беше въведен. Три четвърти от страните-членки се придържат към такъв подход”, каза държавният секретар.

  Льомоан допълни, че също така “ще бъдат обсъдени мерките, които могат да прилагат страните, които не влизат в Шенгенската зона”.

  “Срокът от един месец до 1 юли ще ни позволи за се подготвим добре. Възможно е да бъде съставен списък от страни, които ще въведат определени контролни мерки или ограничения във връзка със съществуващото равнище на епидемията”, заяви Льомоан.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg