• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рекордна ще е реколтата на пшеница, цените падат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на суровината, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори, поясни експерт

  Пшеницата като борсова стока е малко по-спокойна и може да се прогнозира малко по-достоверно, коментира за БНТ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Производството в световен мащаб нараства от година на година. За нашата територия няма проблем с реколтата, с хляба да се изхрани населението.

  “През 2020 се очаква реколтата на пшеница да бъде рекордна в световен мащаб. Очаква се 768 милиона тона да се произвеждат. Голям сблъсък ще има на износителите на пшеница и тези, които искат да купуват. Цената се очаква да бъде по-ниска, отколкото е била година по-рано.”

  Ако искаме, обаче цената на хляба да поевтинее, трябва да станем свидетели на двойно поевтиняване на пшеницата, обясни Симов.

  “Поевтиняване в рамките на 5 или 10% на световните цени на пшеницата, трудно ще доведе до поевтиняване на хляба, защото влияят и други фактори. Много е важна и цената на горивата, и на петрола. Може да станам свидетели на цената на пшеницата да поевтинява, а хлябът да поскъпва. Другите фактори, които влияят върху цената на хляба повече растат нагоре”, каза още той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg