• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тестването на българската ваксина срещу коронавируса започва наесен?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ковид, коронавирус

  След това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора, поясни доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип

  Тази есен има шанс да започне тестването на българската ваксина срещу коронавируса. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип, разработващ прототип на биологичния препарат.

  Българският екип от учени работи с универсални за коронавирусите агенти. Това означава, че ако в БАН създадат ваксина, тя ще действа и срещу нови поколения вируси от същото семейство. Всяка стъпка в правенето на препарата е от изключителна важност.

  Първият винаги е концептуален – тогава се решава какъв ще е дизайнът, тоест това, което ще се включи във ваксината.

  “Чрез ваксината можем да стимулираме специфични групи от клетки, с които да се атакува тази клетка, която е заразена. Самият вирус не се разхожда в кръвта”, обясни доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология “Стефан Ангелов” при БАН.

  “1 година е много кратък срок, ние можем да имаме прототип на ваксината срещу коронавирус до 1 година, но след това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора”, каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

  За да се стигне до този етап от създаването на ваксината, трябва да преминат поне няколко стъпала на научни доказателства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg