• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Български учени създадоха UV лампа, която убива коронавирус
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  лекар, учен

  Освен за лечение на COVID-19, лампата може да помогне и при сезонните грипове

  Учени от Велико Търново изобретиха ултравиолетова лампа, която убива микроби и вируси още в носоглътката на човек. Те са твърдо убедени, че разработката им може да се окаже едно от най-сериозните оръжия срещу COVID-19. Разбира се, за тази цел тя трябва да  получи патент и да стане достъпна за всички, съобщава БНТ.

  По думите на Петко Ганчев лампата може да помогне в лечението на COVID-19 още първите дни, преди вирусът да е минал през носоглътката към белите дробове. Може да се използва и за профилактика. Идеята е заразата, предаваемостта да намалее с коефициент до 0,1, казва той.

  Съществена роля в случая играе ултравиолетовата светлина, за която е доказано, че унищожава всички микроби в организма. Учените отбелязват, че лампата може да помогне в лечението както на възрастни, така и на деца. Освен за лечение на коронавирус, лампата може да помогне и при сезонните грипове.

  Учените заявяват още, че вече имат предложение от Шанхайския университет за масово производство. Китайците дори искали да правят по 1 млн. на месец с цел да намалее паниката сред хората. Документите за изобретението вече са подадени в патентното ведомство. Предстои да преминат одобрение на втори етап.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg