• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава съвместните бойни стрелби „Шабла-2020“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ВМС
  Снимка:ВМС

  Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще наблюдава утре, 10 юни, съвместните бойни стрелби „Шабла – 2020“. На зенитния полигон на Военновъздушните сили военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели.

  Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Действията на военнослужещите утре ще наблюдават и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на  Сухопътните войски и Военновъздушните сили  генерал-мaйор  Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от Българската армия.

  Демонстрацията на способности, постигнати по време на съвместната подготовка, ще се проведе по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните.

  Първият елемент от този сценарий е въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана (ПВО) по самолет-нарушител на въздушното пространство на Република България. За целта ще бъде изпълнен отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета.

  Следващият етап от планирания сценарий е провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията ще участват самолет Су-25,  вертолети „Кугар“, Ми-24 и Ми-17.

  Демонстрациите ще завършат с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина.  За целта формирование за противовъздушна отбрана ще осъществи прикритие по основното направление за влитане. Формированието е щатно осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“, които ще осъществят въздействие с огън и маньовър.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg