• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  1831 заявления за прием са подадени в детските градини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  деца, детска градина

  Съветват родителите да попълват внимателно документите

  1831 заявления за прием в първа група в детските градини във Варна, при обявени 1984 места, са подадени до 11,30 ч. на 8-ми юни, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. 959 са подадените заявления за яслените групи към градините, където са обявени 380 места. Тези деца могат да кандидатстват и за самостоятелните детски ясли, където се очаква класиране на 22-ри юни.

  От дирекция „Образование и младежки дейности“ призовават родителите да бъдат внимателни и да проверят отново декларираните данни в заявленията. Извършените проверки на случаен принцип са установили неправилно попълване, което е в ущърб на децата. Корекции могат да се правят до 23,59 ч. на 15-ти юни.

  Една от честите грешки е неправилно определяне на групата на уседналост за избраните детски градини, т.е. разминаване на декларирания адрес и този, който е в системата. Това може да се случи, когато родителите са променяли адресната си регистрация без да променят тази на детето или в случаи, когато при раждането бащата е записал детето на адреса, на който той е регистриран, а не на адреса на майката. Уседналостта на децата ще се проверява по служебен път от общинска администрация, но вече в периода на записване, т.е. след като е ясно класирането.

  Родителите трябва да внимават и при определяне на подрайоните на обхвата на детските градини. В „Приморски“ – подрайоните са четири, в „Одесос“ – 2, „Младост“ – 3, „Вл. Варненчик“ – 3, „Аспарухово“ – 2. Всеки подрайон включва няколко детски градини, които носят равен брой точки, но посочването на детско заведение от друг подрайон, носи по-малко точки.

  Съгласно действащата нормативна уредба, ако директорът на детската градина установи, че родителят/настойникът е заявил критерии, които не могат да бъдат доказани с изискуемите документи, детето отпада от класирането, няма да бъде записано и може да участва в следващи класирания с нов регистрационен номер и ново заявление, припомнят от дирекция „Образование и младежки дейности“. За допълнителна информация родителите могат да се обръщат към директорите на детските градини и училищата и експертите в дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел.: 052/820 262 – за детските градини, и на тел.: 052/820 187 – за подготвителните групи в училищата.

  Повече информация: https://dg.is-vn.bg/

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg