• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа наредбата за работното време, почивките и отпуските
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Работа, бизнес

  Синдикалните организации подкрепят проекта на постановлението, а представителите на работодателите се обявиха против

  Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, който е разгледан от Комисията по трудово законодателство към НСТС и не е получил единодушна подкрепа.

  Синдикалните организации подкрепят проекта на ПМС, а представителите на работодателите се обявиха против. С предложеното в проекта на ПМС допълнение на чл. 42 от Наредбата ще се регламентира по ясен начин изчисляването на размера на обезщетението по чл. 224, ал.1 от КТ. Това ще гарантира правата на работниците и служителите и ще подпомогне работодателите при реализирането на техните задължения, като това е предпоставка и за избягване на трудови спорове по този въпрос.

  По втора точка от дневния ред на онлайн заседанието, което беше свикано от вицепремиера Марияна Николова, НСТС обсъди проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, с вносител Министерството на финансите. Синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ и работодателските в лицето на АИКБ, БТПП, БСК, и ССИ не подкрепят и настояват за оттегляне на проекта на закон. КРИБ изразиха становище, че в представения проект е необходимо да бъдат нанесени поправки.

  Постъпилите писмени становища и предложения на социалните партньори са публикувани на електронната страница на НСТС в Портала за консултативни съвети на Министерския съвет.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg