• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Задълбочаване на партньорството между България и Унгария обсъдиха президентите на двете страни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Прессекретариат на държавния глава
  Снимка: Прессекретариат на държавния глава

  Мерките за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса бяха една от темите

  Предприетите мерки за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса обсъдиха в телефонен разговор президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер. Българският държавен глава потвърди поканата към своя унгарски колега да посети страната ни през есента на 2020 г., в която България и Унгария заедно отбелязват 100-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

  Президентът Радев открои възможността за задълбочаване на двустранното партньорство в науката, приложните изследвания, включително при разработването на респираторни апарати.

  И България, и Унгария провеждат успешни проучвания и могат да обединят усилията си в тази насока. Държавният глава подчерта стремежа на страната ни да премине от износ на лични предпазни средства към производство и експорт на високотехнологични продукти.

  България има интерес да използва опита на Унгария и за усъвършенстване на политиката си за привличане на инвеститори в областите на информационните и комуникационните технологии, иновациите и производства с висока добавена стойност, подчерта още Румен Радев.

  Само през 2018 г. в Унгария са осъществени около 100 големи инвестиционни проекта на обща стойност 4,3 млрд. евро, предимно в сектори с висока добавена стойност и високо технологично ниво, които насърчават разкриването на високоплатени работни места.

  Развитието на тези сектори благоприятства икономическия ръст, който достига 5%, както и износа на Унгария от 105 млрд. евро за 2018 г.

  По време на разговора Румен Радев благодари на своя унгарски колега за последователната и принципна политика на Унгария към българската общност в страната, която може да бъде за пример в Европа. Разменени бяха мнения и за политиката на двете държави за опазване на връзките с националните общности в чужбина и за съхраняване на тяхната национална идентичност, роден език и култура.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg